Подкуп по български: Шефът на БАБХ получил папчица с ластици в полиетиленов плик

12:38, 12 юни 22 25 1848 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Бившият директор на БАБХ проф. Пламен Моллов е дал на настоящия шеф на агенцията проф. Христо Даскалов папка, за която първоначално твърдял, че е пълна с документи. Оказало се обаче, че вътре имало пари. Това заяви пред bTV и Нова телевизия проф. Даскалов.

Изтече запис за предлаган подкуп за контрола на „Капитан Андреево“

Беше ми дадена една папчица с ластици в полиетиленов плик. Едното ластиче го махнах, вдигнах с малкото пръстче и там се виждаше отдолу под горната корица на тази папчица наредени купюри от пари“, описа ситуацията с предложения му подкуп изпълнителният директор на БАБХ пред Нова телевизия.

Според разказа му двамата се срещат през януари. Били са в кола и са обсъждали научен проект между двата университета, в които работят, а в края на разговора Даскалов получил папката. Попитан за размера на сумата, той отговори, че в тази папка повече от 100 хиляди лева нямало как да се вместят. След като видял парите, захвърлил папката настрани, излязъл от колата и уведомил ДАНС. Христо Даскалов уточнява, че е направил записа на 19 януари от притеснение, след което го е изпратил на ДАНС и още няколко места, но няма представа кой го е разпространил по медиите. Той потвърди, че разпратеното до медиите аудио съответства на разговора му с Моллов, но не го предава изцяло

МВР и ДАНС извършват проверка на ГКПП „Капитан Андреево“

Шефът на БАБХ заяви, че досега не е получавал заплахи за живота си, но е наясно, че става въпрос за много пари. „Там, където има лесни пари, много пари, тези хора не прощават и биха стигнали до крайни методи“, каза проф. Даскалов и допълни, че от днес му е назначена охрана.

Припомняме, че скандалът се задълбочи, след като в медиите изтече запис, в който се чува как глас, наподобяващ този на бившия шеф на агенцията по храните, предлага подкуп на настоящия директор. В разговора става въпрос за лабораторията за фитосанитарен контрол на ГКПП „Капитан Андреево“, а целта на подкупа е изпълнителният директор на БАБХ да „не се меси по контрола на границата“. Това потвърди и зам.-земеделският министър Иван Христанов. 

БАБХ наскоро прекрати договора си с фирма „Евролаб 2011“, която през последните 10 г. осъществяваше всички дейности по санитарния контрол на границата. Камерите на ГКПП „Капитан Андреево“ цели 10 г. са били слепи за трафика през пункта, заради което загубите за бюджета са за милиони левове.

Зам.-министърът на земеделието е заплашван заради проверката на „Капитан Андреево“

Таки-Маки

Относно споменатото в записа, че няма връзка с Таки-Маки уточни, че Моллов не му е споменал от кого е изпратен и добави, че не е имал контакти с тиражирани в медии лица. Ставало въпрос за връзката, която сайтът BIRD открива между дружеството Евролаб 2011 с издирвания от Интерпол в миналото за участие в организирана престъпност Христофорос Аманатидис-Таки и политическа партия ГЕРБ. Около българските учени не се разхождат много пари и за мен тези имена, които се пускат, са само имена, видяни в медиите, каза той.

В съобщение до медиите вчера самият Моллов отрече да е един от двамата събеседници в изпратения до медиите запис. Той се смята за жертва на политическа интрига и манипулация и е готов да съди всеки, който го набеждава. 

Защо ИТН искат оствката на Даскалов?

Шефът на БАБХ недоумява и защо от ИТН са му поискали оставаката заради скандала и допусна версията, че казусът ГКПП Капитан Андреево е инстинската причина ИТН да напуснат коалицята. „Бях потресен от това, че ужасната атака срещу мен и нашата амбиция да възтържествува някакво приличие в тази инситутция беше атакува не от опозицията в парламента, а точно от ИТН“, каза проф. Даскалов.Аз много обичам да цитирам регламенти, членове, алинеи, и когато тези хора не искат да прочетат тези законови постулати, а наблягат само на интереса на конкретната фирма, на мен ми е ясно, че нещо не е както трябва, заяви шефът на БАБХ, цитиран от Дневник. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама