Зам.-министърът на земеделието е заплашван заради проверката на „Капитан Андреево“

10:56, 30 май 22 / Политика 25 1665 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Зам.-министърът на земеделието Иван Христанов заяви, че е бил заплашван заради проверките на граничния пункт „Капитан Андреево“. 

През миналата седмица десетки камиони чакаха часове наред заради спирането на работата на частната лаборатория на пункта, след като държавата обяви договора за наем на лабораторията за нищожен. Така пробите трябваше да се изследват в столицата.

Беше отправено предупреждение. Сезирал съм органите. Предал съм всички необходими документи. Казаха да не се занимаваме с пункта, иначе ще има война”, заяви той в ефира на Нова телевизия.

МВР и ДАНС извършват проверка на ГКПП „Капитан Андреево“

„Опитваме се да възстановим държавността и институционалността на това място и в резултат на тези действия постоянно се затруднява работата ни. Служителите ни на границата също са постоянно заплашвани. Последното е, че „след две седмици те се връщат”. Не знаем кои са тези „те”. Тогава ще видим. Ще се саморазправят с нас”, коментира още зам.-министърът.

„Има още няколко такива случая, не съм аз единственият. Винаги се следва едни и същ модел – приятели се обаждат и казват: „да знаеш, че трябва да се пазиш” или „предупредиха ме да ти предам”. Странно е, защото в медиите се тиражира, че това е една малка фирма, която извършва регламентирана дейност там. В същото време тези постоянни атаки срещу нас, както на лично ниво, така и на място по отношение на операциите издават нещо по-голямо”, заяви още Христанов.

Той посочи, че по време на сесията на Антикорупционната комисия е било изказано подозрение за „обвързаности с предишната компания, както и с лица от сенчестите кръгове”. „Наблюдавайки в момента поведението съм склонен да им вярвам”, отбеляза Иван Христанов.

Според него, след като е била възстановена дейността на БАБХ на пункта, институцията прави по 100 000 лв. оборот на ден. „Преди това те отиваха в тази фирма. Сега отиват в бюджета”, коментира зам.-министърът на земеделието.

Христанов беше категоричен, че образувалите се опашки от тирове на пункта са били „част от атаката”. „Опашка имаше само в началото. В момента почти няма, т.е. тя е в рамките на това, което е било преди. Хаос не е имало”, каза още той.

Предисторията

За сюжета с вноса на храни през границата с Турция заговори за първи път премиерът Кирил Петков в интервю за bTV. Ден след това на пункта Капитан Андреево имаше проверки от няколко институции. Последва смяна в ръководството на агенцията по храните и малко след това новият директор Христо Даскалов отново по bTV обяви, че е получил предложение за подкуп в контекста на проверките на границата с Турция.

Преди броени дни на заседание на парламентарната комисия за противодействие на корупцията директорът на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) Христо Даскалов съзря потенциален конфликт на интереси около фирмата „Евролаб”.

От думите му излезе, че дружеството хем има договори с 700 превозвачи и ги представлява пред държавата за фитосанитарния контрол, хем проверява товарите им от плодове и зеленчуци за пестициди в лабораторията си.

Собственикът на „Евролаб” Васил Димитров твърди от седмици насам, че според него това е акция за изземане на бизнеса му. Димитров дори разказва, че с него се е свързал олигарх, който иска бизнеса му.

„При свързването с мен ми бе казано, че трябва да продам фирмата си на определена цена и проверките започнаха след 1 април след посещението на премиера“, каза Димитров пред депутатите, но така и не стана ясно името на въпросния олигарх.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама