Енергийният министър опроверга Трифонов: Няма източване на 4 млрд. лв.

11:36, 12 юни 22 / Политика 25 2068 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Лоялността е функция на най-скъпата стока – на доверието. С тези думи енергийният министър Александър Николов мотивира пред bTV решението си да подаде оставка.

„Има такъв народ“ излиза от коалицията

Това е и една от причините за неговото решение. Другите две са, че му е гласувано доверие от управляващите и това, че България е парламентарна република и решенията се взимат на политическо ниво. Аз в лично качество не съм се явявал на избори, не съм търсил обществено доверие. Съответно живеейки в парламентарна република с ясни правила, нямам право, след като има политическо решение, да го прекрачвам“, смята Николов.

Според него когато една толкова голяма група от хора му е гласувала доверие, като „Има такъв народ“, е нормално то да бъде съхранено и доизградено във времето. Разбрах за изтеглянето на министрите по време на среща, която беше за сътрудничество между Близкия изток, Африка и Европа на фона на енергийната криза“, поясни Николов и допълни, че въпреки оставката, работата продължава.

Говорих със Слави Трифонов, но част от митологията, че се спускат решения, що се отнася до енергетиката – имали сме ясни и кратки разговори и те започват и завършват с „Направи това, което е полезно за хората“, каза Николов за връзката му с лидера на ИТН. „Спекулациите, че се взимат едностранно решения, особено в оперативното управление на един или друг сектор, е безпочвено“, категоричен е енергийният министър в оставка.

Николов отказа да отговори директно дали министър-председателят Кирил Петков е разговарял с него и му е предлагал да остане на поста си. Въпреки това оценката на работата му за последните 6 месеца били положителна. Според него много коментатори в медиите са създали нереалистични очаквания към коалицията и работата на отделните министерства.

Помолен да коментира думите на Слави Трифонов, поставил под съмнение компетентността в енергийната област на вицепремиера Асен Василев и говорителя на кабинета Лена Бориславова, които са си позволявали да говорят без да има нужда по теми, от които не разбират, Николов потвърди, че е имало прекалено говорене, но даде примери със съвсем други хора. По думите му вицепремиерът и лидер на БСП Корнелия Нинова е подкрепяла несъстоятелни според него искания на бизнеса и е говорила за форсмажор, засягащ енергийните дружества. 

Той подчерта, че е имал различия по дадени теми и с другия вицепремиер - Борислав Сандов от Демократична България. Като пример даде баланса между зелената и устойчивата енергия. Въпреки това Николов изтъкна, че приема разговорите с финансовия министър Асен Василев по енергийни проблеми за напълно нормални, доколкото секторът е в ресорите му като вицепремиер.

Източени ли са 4 млрд. лв. от енергетиката?

Енергийният министър опроверга и твърденията на Слави Трифонов, че от ресора му са източени 4 млрд. лв. Според него лидерът на „Има такъв народ“ неточно е използвал глагола „източват“, когато говори за похарчени 4 млрд. лв. в енергетиката. Напомни, че парите са отишли за компенсации на населението и бизнеса и за покриване на стар дълг на НЕК. „Източени не е най-точната дефиниция. (...) Ефектите върху бизнеса и домакинствата са видни за всички. Не мисля, че спекулацията е полезна“, изтъкна той. 

Разнобой в ИТН: Искали ли са от партията договорът с „Газпром“ да се удължи?

По повод твърденията на заместника му Пламен Данаилов, който вчера обвърза оставките на ръководството на министерството с несъгласие с вицепремиера Асен Василев по въпроса дали да се преговаря за доставки на газ от Газпром, Николов поясни, че думите на колегата му са били неточно интерпретирани в медиите, а и самият Данаилов не бил вътре в темата, доколкото тя не е негов ресор. „Булгаргаз“ спазва стриктно всички изисквания (на международните договори), а личната ми позиция е, че докато се води война и партньорът отсреща е непредвидим, база за преговори няма“. Отрече и твърдението на Данаилов, че България плаща много висока цена за природния газ.

Министърът обвини опозицията от ГЕРБ, че си служи с въпроси за цената на доставките на втечнен газ от САЩ, знаейки добре, че всяка подобна информация е конфиденциална и не може да се изнася. „Когато лидер на опозицията (Десислава Атанасова, председател на парламентарната група на ГЕРБ - бел. ред. ) задава такъв въпрос като около нея има двама бивши министри на енергетиката, и знаят какво означава разкриването на клауза за конфиденциалност, това трябва да ви даде референция за обществения интерес“, каза Николов, цитиран от Дневник

На въпрос за смяната на представителя на държавата в Лукойл Нефтохим повтори, че конкурсът за поста трябва да е по ясни правила. Добави, че сегашният представител осигурява достатъчно добра пътека за комуникация с ръководството на рафинерията в момент, в който ЕС се подготвя да се откаже от руския петрол. Добави, че смяната създава риск за комуникацията.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама