„Не искаше да чуе“:  Зеленски е пренебрегвал предупреждение за руското нападение

14:37, 11 юни 22 25 2009 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Украинският президент Володимир Зеленски не искаше да чуе събраната от американското разузнаване информация, че Русия се готви да нахлуе в Украйна, каза американският президент Джо Байдън.

Зеленски: Русия иска да разруши всички градове в Донбас

„Подобно нещо не се е случвало от Втората световна война насам. Знам, че много хора си мислеха, че вероятно преувеличавам, но аз знаех, че разполагаме с данни, потвърждаващи, че той (Путин) смята да нахлуе, каза Байдън.

САЩ започнаха да предупреждават, че Русия се готви да нападне Украйна, много преди президентът Владимир Путин да обяви началото на това, което нарича „специална операция. „Нямаше никакво съмнение в това, но Зеленски, както и много други хора, не искаше да го чуе. Разбирам защо не искаха да го чуят, но той влезе, изтъкна Байдън, цитиран от „Свободна Европа“.

Киев губи по 200 войници на ден

Предупрежденията на САЩ преди началото на войната предизвикаха недоверие и дори завоалирани критики от страна на Зеленски и някои от европейските съюзници на Вашингтон, които тогава смятаха, че САЩ създават прекалена паника.

Струпването на руски войски до границата с Украйна започна в края на 2021 г. и породи притеснения за възможно руско нападение. Москва отричаще такива планове и многократно каза, че войските са на място заради учения.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама