Хартията е хубаво нещо, когато е за книги, но не и за нежелани брошури

10:00, 15 юни 22 25 1344 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Около 200 000 дървета годишно се изсичат, за да се превърнат в рекламните брошури, с които са залети пощите на софиянци. Числото е прекалено голямо и ако продължаваме с тези темпове, планетата ни не я очаква нищо хубаво.

За това проектът „Без нежелана поща, моля“ има за цел да намали качеството на нежеланата поща в кутиите не само в София, но и в още пет града на страната - Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Плевен. Идеята е всяко домакинство, което има желание, да си сложи на пощенската кутия стикер с надпис „Без нежелана поща, моля!“ и така когато минава, пощальонът ще я подминава. По този начин рекламите ще достигат само до онези, които наистина ги искат.

Сложете край на препълнените с ненужни хартийки пощенски кутии

По темата разговаряме и с Георги Илиев – кмет на район „Слатина“, който е един от основните партньори на проекта „Без нежелана поща“ на сдружение Коалиция Природа България.

Г-н Илиев, разкажете ни повече за проекта „Без нежелана поща, моля“.


Проектът адресира един от проблемите, които се наблюдават навсякъде, а не само в София или в нашия район. Като човек, който живее в сграда с 48 апартамента, откакто се е родил, съм проследил целия път на листовките през времето. В началото бяха буквално листовки, после станаха дипляни, после брошури, а сега са вече книжки тези неща, които се разпространяват. Няма как да не се мисли чисто екологично за ефекта върху дърветата и ресурсите, които се харчат за едни хартийки, които отиват направо в кофата. Това ме кара да приемам присърце проблема и да се опитам да помогна.

По Ваши наблюдения колко от хората в район „Слатина“ са готови да се откажат от хартиените реклами?

Тепърва ще разберем, но предполагам, че повечето от хората не искат рекламни брошури. Съдя от това, което виждам от кашоните, които са за слагане на тази нежелана поща.

По мои наблюдения с навлизането на технологиите младите хора предпочитат рекламите да се случват по електронен път – да бъдат информирани, да търсят промоции. Всички вериги магазини си направиха вече такива приложения. Тоест, имаме преход към дигитализация, благодарение на която можем по-бързо да се откажем от хартията, която ни предоставя такъв вид информация.

Иначе хартията е прекрасно нещо. Ние се намираме в момента в клуб „Перото“ в НДК, който е символ на книгите. Хартията е хубаво нещо, когато става въпрос за нещо вечно, каквото например е литературата. Но когато говорим за нещо, което има срок на годност и информационна стойност от една седмица, мисля, че е пълно кощунство да се харчат природни ресурси.

Има ли подобни добри практики в други европейски държави?

В градовете, които участват в такива проекти, получаването на нежелана поща се намалява от 92% до 95%. Което е огромен процент.

Какви други навици трябва да си създадем хората в ежедневието, за да опазваме околната среда?

Много са нещата. Най-важното е да бъдем образовани. Всъщност най-важно е задължението да си образоваме децата, да им разказваме за тези неща, да им даваме пример как се живее природосъобразно. И мисля, че ще израсне едно поколение, което ще се държи по-отговорно към планетата.

В район „Слатина“ непрекъснато участваме във всяка една инициатива, която гражданите правят. Имаме такива за облагородяване на пространствата, защото хората искат да живеят по-добре, около тях да е красиво. Опазваме, доколкото можем, зелените площи. Правим нещата така, че да живеем на едно по-добро място в хармония с природата.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама