Сложете край на препълнените с ненужни хартийки пощенски кутии

14:30, 10 юни 22 25 1767 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Колко пъти ви се случва да видите пощенската си кутия пълна с всякакви ненужни хартиени реклами? Със сигурност доооста често. И това не само е изключително дразнещо, но и супер вредно както за хората, така и за природата.

Знаете ли, че само в София за година през пощенските кутии преминават близо 10 000 тона хартия?

Знаете ли, че за производството ѝ се изсичат около 200 000 дървета?

Знаете ли, че вече можете да се откажете от всички тези хартийки напълно безплатно само чрез поставяне на стикер с надпис „Без нежелана поща, моля“?

Е, вече знаете.

„Без нежелана поща, моля!“ е нов проект на сдружение Коалиция Природа България, чиято цел е да намали качеството на нежеланата поща в кутиите. Той е финансиран по програма „Околна среда“ в партньорство с район „Слатина“ и има за дел да насърчи гражданите да спомогнат за намаляване на употребата на хартия, като се откажат от получаване на ненужни реклами и брошури в пощата си.

На официална пресконференция по представяне на проекта организаторите съобщиха, че само за един месец от един средно голям вход са събрани около 16 кг ненужна хартия. За година само от там биха се събирали около 200 кг, които биха спасили живота на две дървета.

Какво предвижда проектът?

Проектът предвижда поставяне на стикери с надпис „Без нежелана поща, моля!“ върху пощенските кутии на минимум 2000 домакинства в шест града в страната – София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Плевен. Това е единственият към момента национален проект за намаляване на ненужните рекламни материали.

Идеята е всяко домакинство, което има желание, да си сложи на пощенската кутия стикер с надпис „Без нежелана поща, моля!“ и така когато минава, пощальонът ще я подминава. По този начин рекламите ще достигат само до онези, които наистина ги искат.

Подобна добра практика вече има в редица европейски градове, сред които Барселона и Париж. Данните показват, че с поставянето на стикерите с близо 95% е намалява нежеланата поща.

Проектът предвижда още по този начин да се предотврати образуването на минимум 10 тона отпадъци. Ще има и извършване на две теренни проучвания с цел анализ на количеството и произхода на нежеланата поща. Провеждане на шест кръгли маси с цел представяне на резултатите от проекта на територията на шестте града. Провеждане на начална и финална пресконференция в София. Изработка на видео клип и уеб сайт на проекта и излъчване на видеото в национален ефир. Провеждане на 30 срещи с фирми, които разпространяват рекламни листовки в пощенските кутии.

Горите в света може да изчезнат след 53 години

Ако хората продължават да изсичат дърветата със същите темпове, както в момента, горите в Азия ще изчезнат до 2045 г., а в целия свят - до 2075 г. Точно така, ще останем без гори след само 53 години – по-малко от един човешки живот.

Ясно е, че няма как проблемът с хартията да бъде решен за един миг. Но всяка малка крачка в тази посока след време ще се превърне в една огромна стъпка напред към опазването на нашата планета.

А е важно да започнем да мислим за планетата, преди да е станало прекалено късно. Защото нямаме резервна.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама