Караджов отрече да е искал още 3,9 млрд. лв.

13:16, 09 юни 22 / Политика 25 1512 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов, вече в оставка, отрече да е искал още 3,9 млрд. лв. с актуализацията на бюджета. На пресконференция в министерството Караджов определи твърденията на премиера Кирил Петков като лъжа. Той говори часове, след като подаде оставка.

Това нещо, че Караджов иска 3,9 милиарда и затова всъщност си тръгвали „Има такъв народ“, е едно фалшиво оправдание, което беше дадено вчера. В паниката, че изпускат управлението, в паниката, че не знаят какво да кажат, започнаха по същия начин, както когато се избираше гуверньора на БНБ, да говорят за крадливите фирми, за крадливите милиарди, за неща, които всъщност нямат нищо общо“.

ИТН поиска нов кабинет в рамките на този парламент

Караджов прочете стенограмата от заседанието на Министерския съвет, от която става ясно, че не е поставял условия за даване на допълнителни средства към бюджета на министерството.

Той обясни как са се натрупвали задълженията на тази стойност. 1,2 млрд. лв. са по решението на Народното събрание да се ползват за стари плащания, още толкова за стари започнати и недовършени работи. Тъй като бюджетът на МРРБ е натоварен с тези допълнителни средства, е било обещано, че те ще бъдат добавени в актуализацията на бюджета. Без осигурени средства е останало и строителството на магистрала „Хемус“ и на пътя Видин - Ботевград, за да се изчака какво ще стане с инхаус процедурите, пише БНР.

Става дума за натрупан дефицит, а не за пари, които Караджов иска, подчерта министърът, „за да напълни гушите на фирми“. Към коментираната сума той добави обещаните на общините 500 милиона лева за пътища и ВиК проекти до края на годината.

ИТН ще подкрепи бюджета в социалната му част, но се отваря системен риск за него, добави досегашният вицепремиер. Вече са изплатени 660 милиона по решението на Народното събрание, остава рискът и за републиканската пътна мрежа.

Институтът за пътна безопасност благодари на Слави Трифонов

Институтът за пътна безопасност благодари на Станислав Трифонов, че оттегли министър Караджов и по този начин даде възможност да започнат реални реформи при възлагането, строежа и контрола на пътищата в България. На 18.04.2022 г. експертите на Института се обърнаха с отворено писмо към представляващия "Има такъв народ" да освободи г-н Караджов, защото с всичките си свои действия той легитимира порочните практики от предишни управления“, се посочва в позиция на Института.

За всички нас е пределно ясно, че използването на въпроса с Република Северна Македония е само една димна завеса, чрез която се прикриват истинските намерения на „Има такъв народ“, а именно: да бъдат изплатени милиарди левове на строителни фирми по договори, възложени от предишни управления, без да се извършат независими проверки за качеството на тези ремонти. След като стана ясно, че тези пари няма да бъдат изплатени, набързо беше оттеглен министър Караджов, защото провалът от нереалистичните му обещания щеше да изчегърта от политическия ни живот партия „Има такъв народ“. Медийният комфорт, в който до този момент се къпеше министър Караджов, наесен щеше да се обърне срещу него, защото трябва да си загубил всичкия си акъл да обещаваш 3000 км. ремонти по нашите пътища за едно лято без да имаш нито една обществена поръчка влязла в сила до този момент“, заявяват още те.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама