Финансовото министерство отговори къде са отишли 9 млрд. лв. за 9 дни

09:46, 09 юни 22 / Политика 25 748 Шрифт:
Ирина Иванова

Министерство на финансите публикува справка за структурата и вида на разходите през декември 2021 година. Така вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев отговори на критиката на бившия коалиционен партньор от „Има такъв народ“ Слави Трифонов, че правителството е изхарчило най-голямата сума в историята на България - 9 милиарда лева за 9 дни.

„Има такъв народ“ излиза от коалицията

Kонсолидираната фискална програма (КФП) представлява общата сметка на всички бюджети, като най-сериозно изменение има при Министерството на енергетиката и здравните и социални плащания, става ясно от публикувания отговор.

Традиционно през месец декември са концентрирани значителни по размер разходи, които превишават отчетените през предходните месеци на годината, посочват от финансовото министерство.

Трифонов казал на Петков, че Караджов е „просто един брокер“

През последните 20 години, без изключение, включително и за годините, за които в годишен план е отчетен бюджетен излишък, размерът на разходите през декември е съществен. Статистическите данни на Министерството на финансите показват, че през всичките години след 2000 г. бюджетните разходи по КФП за декември превишават постъпленията за месеца и на месечна база е отчетен дефицит по КФП. 

Какви са причините за съществените разходи през декември?

Причините за това са различни, но основните са: Сезонният характер на редица разходи и тяхното нарастване през есенно-зимния период в рамките на одобрените разходи за годината; Сезонност при капиталовото строителство и ремонта на инфраструктурни обекти, във връзка със строителния сезон и процедурите по ЗОП; Преструктуриране на разходите и одобряване на допълнителни разходи за приоритетни политики, мерки и проекти; Одобряване на допълнителни разходи с решение на Народното събрание и/или с актуализация на бюджета и други.

В сумата от около 9 млрд. лева се съчетават плащания за декември към различни министерства, към общините, осигуряването на пари за увеличение на пенсиите и изплащането на 75 лева за пенсионерите, които имат завършен ваксинационен курс срещу Covid-19, добавката от 120 лева през декември и енергийните помощи. Част от тези плащания бяха потвърдени от Народното събрание с внесен законопроект от правителството именно през декември, с който се осигуриха пари за помощи за пенсионерите тази година и за енергийните помощи, става ясно от отговора, цитиран от „Мediapool“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама