„Демократична България“ и БСП ще подкрепят правителство на малцинството

18:55, 08 юни 22 / Политика 25 1331 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

„Демократична България“ и БСП обявиха, че са готови да подкрепят евентуално правителство на малцинството начело с „Продължаваме промяната“.

За БСП най-важно е приемането на актуализацията на бюджета

За БСП най-важно е приемането на актуализацията на бюджета. Нашите предложения са включване в него, каза вицепремиерът лидер на БСП Корнелия Нинова, след като Слави Трифонов обяви, че изтегля от правителството министрите на „Има такъв народ“, а премиерът Кирил Петков каза, че е готов за правителство на малцинството.

За нас избори сега означава още хаос, задълбочаване на кризите, липса на Народно събрание, което да взима адекватни решения, неизвестност и несигурност. Не може да допуснем това. Ние сме отговорна партия, разумна и знаме как да продължим напред“, изтъкна тя. 

Нинова бе категорична, че БСП ще подкрепи политиката на Петков и борба с корупцията и модела ГЕРБ. „Пет години водим тежка битка с тях имаме най-много рани от тази битка и категорично ще продължим. Навсякъде е обрасло със зависимости, непрекъснато го усещаме и сме решени да водим битка“. По думите ѝ навсякъде е обрасло със зависимости, с кражби и със саботаж на хора от предишния модел.

Корнелия Нинова заяви още, че БСП подкрепя кандидатурата на Бойко Рашков за КПКОНПИ.

Що се отнася до търсенето на мнозинство в правителство на малцинството тази вечер БСП има коалиционен лидерски съвет, където този въпрос ще бъде обсъден, предаде bTV.

Извънреден лидерски съвет тази вечер ще реши за освободените министерски постове. Нито сме разговаряли, нито сме проявявали претенции за постове. В тази коалиция сме за други неща, допълни тя. За неделя пък е свикан Национален съвет на БСП.

Христо Иванов: ИТН все още могат да се върнат на масата на преговорите

Преди това съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов каза, че „нямаме право да тласкаме страната към още хаос“.

Всеки от нас е искал да сложи край на коалицията, обаче това не слага край на агонията. Това, което липсваше в изказването на г-н Трифонов, е какво следва оттук нататък за страната, не за нас, които сме участници в тази постоянна драма“, заяви пред bTV съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов.

Петков: Готови сме за правителство на малцинството

„Какво следва за страната оттук нататък, къде я тласкаме – към избори, към хаос, към управление с плаващи мнозинства. Мисля, че човек, ако сериозно се отнася към това да представляваме хората, които ни управляват, сме длъжни първо да си отговорим на този въпрос. И като видим, че следва само още повече агония, трябва да седнем да проведем сериозен разговор - да, може би трябва да се преосмисли начина, по който коалицията работи, но ние нямаме право да тласкаме страната към още повече хаос“, посочи Иванов.

Той изрази надежда колегите му от ИТН не могат да направят такава крачка и да се върнат на масата за разговори. „Все още не е изтекло времето за това“, каза още Иванов.

За да мине евентуално правителство на малцинството през парламента, има нужда от подкрепата на 12 депутати на партии извън коалицията. Кирил Петков каза, че се надява тези депутати да са от групата на „Има такъв народ“.

Костадин Костадинов прогнозира нови избори през октомври

На този фон лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов прогнозира нови избори през октомври.

„Нови избори. Нещо съвсем нормално и нещо, което огромна част от българското общество очаква. По-добре късно, отколкото никога. Настина тази агония трябваше да приключи. Не виждам откъде би могла да дойде тази подкрепа. Ние можем да разговаряме с всеки на базата на нашата програма и платформа, която е публична и която защитаваме всеки ден, откакто съществува нашата организация“, каза той, цитиран от „Мediapool“.

Партията на Слави не му принадлежи, хунтата все още дърпа конците

Коментар по темата направи и бизнесменът, който от над 2 години се крие в Дубай, Васил Божков„Преди година ви казах, че партията на Слави не му принадлежи. Хунтата все още дърпа конците в България. Затова реформите не се случват, а виновните не са наказани. Бъдете здрави“, написа той във Facebook

Божков е обвинен за издирване заради близо 20 обвинения, които му бяха повдигнати от българската прокуратура.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 2
1 Асен 20:14, 08 юни 22

За ДБ най-важното е да са във властта, близо до парите!

2 Анонимен 15:02, 09 юни 22

личи си кои са най-закъсалите партии, които няма да получат никаква подкрепа и ще го играят много загрижени за запазване на правителството

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама