Спор от десетилетия: кога са опитомени кокошките?

14:15, 12 юни 22 / Любопитно 25 1178 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Британски антрополози са открили доказателства, че кокошките са опитомени за първи път в Югоизточна Азия преди около 3500 години, след като в региона започва да се отглежда ориз, предаде ТАСС, като цитира пресслужбата на университета в Ексетър. 

„Нашият изчерпателен анализ на ранната история на опитомяването на кокошките показа колко погрешни са били представите ни за това кога и къде се е случило, както разпространението им по света“, каза професор Грегър Ларсън от Оксфордския университет, цитиран от пресслужбата на университета в Ексетър. 

Учените спорят от десетилетия как и къде са опитомени кокошките. Някои антрополози смятат, че тези птици са били опитомени от древните жители на Китай преди около седем-осем хиляди години, докато други изследователи предполагат, че това се е случило много по-късно на територията на съвременен Индокитай или дори след пренасянето на диви кокошки в Европа.

Най-добрите храни за закуска, които забавят стареенето на кожата

Професор Ларсън и неговите колеги получават още подкрепа на теорията си за по-късното опитомяване на птиците в хода на мащабна програма, насочена към изчисляване на възрастта на голям брой останки от древни птици. Те са събрани по време на разкопки, които антрополози и археолози са извършили през последните няколко години на територията на 600 обекта, разположени в 89 страни по света.

Антрополозите определят точната възраст на всеки фосил от птичи кости, както и проучват подробно тяхната анатомия, как и къде са заровени. Това позволява на изследователите да определят дали птиците са изядени или пък погребани като свещени животни или домашни любимци, както и да определят вида им.

Оказва се, че кокошките са опитомени сравнително неотдавна. Най-старите останки от птици, които очевидно принадлежат на опитомени пилета, са датирани около 1650 г. пр. н. е. в село Бан Нон Ват в централните райони на Тайланд. Почти всички други фосили от опитомени птици са открити в други региони на Тайланд и страни от Югоизточна Азия.

Как да проверите дали яйцата са пресни

Според учените, приблизително по същото време в тези региони започват да се разпространяват традициите за отглеждане на ориз, който се консумира не само от жителите на Югоизточна Азия, но и от домашни и диви кокошки. Професор Ларсън и колегите му предполагат, че те са били опитомени в резултат на преминаването на техните предци към постоянна диета с ориз, който е бил култивиран от древните жители на Индокитай.

Откритието се подкрепя и от факта, че впоследствие пилетата и оризът се разпространяват и в други региони на Източна Евразия и Африка почти едновременно, пише БТА. 

Както предполагат учените, основният канал за техните миграции са морските търговски пътища, които са направили възможно транспортирането на големи количества зърнени храни, както и на птици, от един регион на планетата до друг. Така кокошките се превръщат в най-разпространените домашни птици на Земята.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама