Зам.-министър Христанов вече ходи с охрана

15:05, 07 юни 22 / Политика 25 1618 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Назначена е охрана на заместник-министъра на земеделието Иван Христанов, защото е получил заплахи за живота си, като причината за заплахите били проверките на фирмата „Евролаб 2011“, която до неотдавна извършваше фитосанитарния контрол на ГКПП „Капитан Андреево“. Това обяви премиерът Кирил Петков в Садово, където се срещна с пострадалите от градушките земеделски производители.

Зам.-министърът на земеделието е заплашван заради проверката на „Капитан Андреево“

По думите на Петков не е безрисково да спреш едни милиони на някои хора, които са ги получавали с години, визирайки лабораторията за фитосанитарен контрол на ГКПП Капитан Андреево. Говорим за нелегален внос на земеделска продукция, за странни тестове. Като отидох, не можах да повярвам, коментира премиерът, цитиран от „Дневник“.

Според Кирил Петков за първи път българско правителство имало смелост да застане „срещу една мафиотска група, която беше окупирала границата“.

След проверка на премиера през април, месец по-късно държавата промени политиката си за изследване на пробите на храните на ГКПП „Капитан Андреево“. До този момент „Евролаб 2011“ изследваше хранителните проби и събираше таксите в лаборатория, настанена в помещение на агенцията по храните на граничния пункт. Дейността вече се извършва в държавна лаборатория в София, а това стана повод собственикът на частната фирма Васил Димитров да сезира парламентарната антикорупционна комисия за отнемане на бизнеса му.

МВР и ДАНС извършват проверка на ГКПП „Капитан Андреево“

Междувременно и заместник-министърът на земеделието Иван Христанов, и шефът на агенцията по храните проф. д-р Христо Даскалов, съобщиха, че им е предлаган подкуп и са заплашвани във връзка с казуса.

 

Мощни бури и градушки удариха Мадан, Златоград и Девин

Обезщетения за унищожената от градушката реколта

До месец всички земеделски стопани ще получат обезщетение за унищожената от градушката реколта. Обезщетения ще има не само за земеделците, чиито посеви са унищожени на 100%, но и за тези, чиято реколта е частично увредена. Министър-председателят увери, че обезщетенията ще бъдат изплатени много бързо, в рамките на един месец.

В Министерството на земеделието вече са получени 39 заявления за компенсации за пострадали 5400 дка площи, а днес изтича крайният срок“, посочи земеделският министър Иван Иванов.

Припомняме, че на 31 май в Пловдивско градушка унищожи 10 – 11 хил. дка с тиквички, домати, пипер, зеле, ряпа, пъпеши, картофи, слънчоглед, царевица, нахут, жито, зърнено-житни и трайни насаждения заради забрана за изстрелване на противоградови ракети между 16:15 и 16:31 ч. Тя е била наложена от Центъра за координиране използването на въздушното пространство (ЦКИВП) заради прелитането на пътнически самолет. Подобен инцидент се случва за пореден път в страната.

„Днес има заседание на междуведомствената група на министерствата на транспорта и на земеделието, за да изчистим тези неясноти, които са довели до инцидента. Управлението на полетите идва от друга институция, до края на деня трябва да са изчистени тези детайли“, обеща министър Иванов. Той посочи, че 65% от повредената реколта е била застрахована.

Обещаваме пълна прозрачност при изплащането на средствата. С други думи, от тук нататък не трябва да познават някой, за да ги получават. Държавата ще работи с един аршин към всички. Абсолютно всички земеделски стопани са равни пред държавата. Надявам се, че ще идваме в тези полета, не заради проблеми с градушки, а заради хубава реколта“, допълни премиерът Петков.

Той обяви, че с актуализацията ще има и безпрецедентен допълнителен бюджетс две нови мерки за земеделски производители и животновъди, които са в размер на 300 милиона лева допълнителни средства

Преди дни земеделският министър Иван Иванов обясни, че е предвиден сериозен финансов пакет за подпомагане на производителите на свинско и на пилешко месо, за да бъде преодолян дисбалансът в родното производството и вноса на месо. В търговските вериги у нас българското месо е 30%. „Ние сме общ европейски пазар и не можем да регулираме, т.е. да спираме чуждестранния внос, но целта ни е да помогнем на нашите земеделски производители и на производителите на свинско и пилешко месо, български, за да има устойчиво предлагане на качествено българско месо“, обясни Иванов, цитиран от „Сега“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама