Интересни факти за 12-те монархии в Европа

16:35, 11 юни 22 / Любопитно 25 1791 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

В Европа има цели 12 монархии, които са толкова многолики, колкото и самият континент. Но какво се знае за европейските крале и кралици, принцове и принцеси? 

Андора

Монархията на Андора е специфична - управлява се от двама князе без благороден произход. Това са испанският епископ на Урхел и френският президент като правов наследник на някогашните френски крале. Моделът на двойното господство води началото си още от 13 век.

Белгия

Крал Филип е държавен глава на Белгия от 2013 година, но официално се нарича не Крал на Белгия, а Крал на белгийците. А и те не са му поданици, а просто сънародници.

Филип е женен за 13 години по-младата кралица Матилде, с която има четири деца. Но актуалното белгийско кралско семейство е по-скоро скучно за жълтата преса в сравнение с родителите на Филип - Алберт и Паола. И до днес една жена твърди, че е незаконна дъщеря на Алберт и настоява за правата си, а през 1960-те години Паола не пропуска нито едно парти. Тогава слуховете за аферите на краля и на кралицата са постоянно явление.

Ватиканът

Това е най-малката държава в света - с площ от 60 футболни игрища в центъра на Рим. Неин държавен глава е Папата, който е и глава на Римокатолическата църква. От 2013 година начело на Ватикана е роденият в Аржентина папа Франциск - първият папа с неевропейски корени от 1200 години насам.

Дания

Датското кралство е сред най-старите монархии в света - основано е през далечната 980 година. Част от кралството са също Фарьорските острови и Гренландия.

Кралица Маргрете Втора управлява страната от 1972 година. Тя е потомка на първия крал на викингите Харалд Синият зъб. Маргрете е известна със своята ексцентричност - предпочита ярките тоалети, смее се на висок глас и пуши. Освен това рисува и излага произведенията си в галерии и музеи. Съпругът на кралицата принц Хенри почина през 2018 година. 82-годишната Маргрете е в отлично здраве, а тази година празнува 50-ия си юбилей на трона.

Испания

Крал Фелипе Шести е на власт от 2014 година - наследи баща си Хуан Карлос, принуден да абдикира заради корупционни афери и други скандали. Фелипе, съпругата му Летисия и двете им дъщери Леонор и София изглеждат като семейство от приказките.

Лихтенщайн

Великото херцогство Лихтенщайн е уникално - тук херцогът и народът си делят държавната власт. Херцог Ханс-Адам Втори е начело на миниатюрната държава от 1989 година. Съпругата му почина през 2021 година. Престолонаследник е най-големият син Алоис, който е женен за Софи Баварска, но бляскавата двойка в семейството са принц Максимилиан и неговата елегантна принцеса Анджела. Тя е родена в Панама, има африкански корени и успешен бизнес в сферата на дизайна.

Люксембург

Държавен глава е великият херцог Анри, който е на власт от 2000 година и има предимно представителни функции в съответствие с принципа „Великият херцог властва, но не управлява“. Анри и неговата съпруга Мария-Тереза, която е с кубински корени, имат пет деца.

Монако

Държавата джудже е символ на богатството, лукса и блясъка - още от 1950-те години, когато Рение Трети се жени за холивудската звезда Грейс Кели, загинала в автомобилна катастрофа през 1982 година. Двамата имат три деца - Каролин, Стефани и Албер, който днес е начело на Монако.

Нидерландия

Нидерландците обичат своя държавен глава - неслучайно всяка година рожденият ден на краля се празнува най-тържествено в цялата страна. Крал Вилем-Александър е на власт от 2013 година, женен е за аржентинката Максима, с която има три дъщери: Амалия, Алексия и Ариане.

Норвегия

Крал Харалд Пети управлява Норвегия от 1991 година. От 1968 година е женен за Соня Харалдсен, която не е от благороден произход. И докато двамата изпълняват представителните си функции по-скоро незабележимо, семейството на престолонаследника Хокон, женен за Мете-Марит, постоянно привлича медийното внимание. Бракът им е щастлив, но жълтата преса с охота пише за проблемите с теглото на Мете-Марит или пък за проблемите ѝ с наркотиците в миналото.

Обединеното кралство

Кралица Елизабет Втора е на трона от 1952 година. Тя слага короната на 25-годишна възраст, а днес е най-дълго управлявалата сред европейските монарси. Кралица Елизабет навърши 96 години през април, но отпразнува рождения си ден през юни заедно със 70-годишния юбилей на трона.

Швеция

Шведската кралица Силвия е германка. Запознава се с тогавашния шведски престолонаследник Карл Густав по време на Олимпийските игри в Мюнхен през 1972 година. Женят се четири години по-късно, като от 1973 година насам Карл Густав е крал. Силвия и Карл Густав имат три деца, пише „Дойче Веле“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама