Спряха плана за разселване на бежанци от Украйна

19:07, 30 май 22 25 2168 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Украинските бежанци, настанени в хотелите по българското Черноморие, които няма къде да отидат след 31 май, ще бъдат временно настанени в буферните центрове в Сарафово и Елхово. Това заяви вицепремиерът Калина Константинова във видеообръщение за предприетите мерки от държавата в подкрепа на бягащите от войната в Украйна, съобщиха от правителствената служба.

От началото на руската агресия в България са пристигнали почти 300 000 украинци. От тях временна закрила и подслон от държавата получиха над 110 000 души, чийто брой е два пъти по-голям например от цялото населението на град Габрово и повече от цялата Габровска област, подчертава вицепремиерът.

След като втори ден до отговорните институции не достига достоверна и навременна информация от получилите временна закрила, след като до последно те не съобщават на медиаторите и екипите на терен за намеренията им и след като втори ден пристигат автобуси, които не се пълнят, и от гарите тръгват влакове с празни вагони, правителството прекратява интеграционния план за разселване на бежанци във вътрешността на страната. В тази връзка всички украински бежанци, които са в хотелите на морето и на този етап твърдят, че няма къде да отидат, ще бъдат временно настанени в буферните центрове в Сарафово и Елхово.

Направихме абсолютно всичко, за да не се налага да разпъваме палаткови лагери, както е в останалите държави“, подчерта вицепремиерът.

Фалстарт при транспортирането на украински бежанци

„Хаос и недоволство“: Втори опит за преместване на украинските бежанци

След фалстарта по преместването на украински бежанци от хотели по морето във ведомствени бази във вътрешността на страната, днес се направи втори опит този процес да продължи.

Той обаче беше съпроводен с хаос, напрежение и недоволство от страна на бежанците, както и с неясна до последно крайна точка на пътуване. Бежанците споделиха, че са притеснени дали във вътрешността на страната, където ги разселват ще имат достъп до медицинска помощ.

Днес във влака от Варна - с крайна дестинация Рибарица, Паничище и Велико Търново - се качиха 78 от записани 140. Все пак те са значително повече от петимата, които отпътуваха вчера, при записани 400.

В Бургас днес процесът също протече вяло. Хотелите бяха подали до вчера 400 имена, но рано сутрин хората, стегнали куфарите, бяха значително по-малко. В крайна сметка влак от Бургас не тръгна.

Близо 300 души напуснаха три хотела в Слънчев бряг и след престой на гарата, повечето от тях бяха откарани с автобуси до държавни бази в Китен.

Някои започнаха сами да си търсят подслон. „Ние нищо не знаем. Казаха ни, че отиваме в Бургас за разпределение“, споделиха някои от преместваните украинки пред БНР. На въпрос за крайната точка украинец отговори: „Военна тайна, никой нищо не знае, никой нищо не казва. Голям безпорядък“. Според друг „Всички логически вериги са прекъснати в дъното, няма никаква информация“. 

На място от Държавната агенция за бежанците изготвят списъци на хората, които ще пътуват с влак, а тези, които се придвижват с колите си, попълват декларация, че сами носят отговорност, което разнасяне на списъци и декларации също създаде усещане за хаос. По-рано заместник областният управител на Бургас Тодор Иванов обясни, че информацията не се оповестявала от съображение за сигурност.

„Във вътрешните групи на украинските бежанци циркулира информация да не се подписват в документите за преместването по ведомствени бази“, каза тази сутрин шефът на Агенцията по бежанците Мариана Тошева в ефира на bTV.

Tя допълни, че разбира притесненията на бежанците, но никой няма да бъде оставен без лекарства и достъп до аптеки.

„Има подобрение на базите. Още снощи няколко ведомства отвориха своите бази и така сме спокойни с осигурените места. Продължават и днес разговорите за други бази, които не са подадени и са подходящи“, каза Тошева. Очакваме бройката на желаещите чувствително да нарасне“, добави тя.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама