Как глухарчетата „взимат решения“?

19:10, 06 юни 22 / Любопитно 25 1551 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Международен екип от учени е изследвал биологичните процеси при глухарчетата и е открил механизма, чрез който те „вземат решения“, пише сп. „Нейчър къмюникейшънс“.

Известно е, че глухарчетата реагират на промените във времето. Когато е сухо и ветровито, те отварят своите „парашути“ със семена - готови да полетят и да изминат разстояние до 100 километра, или ги затварят, когато вали. Доскоро обаче този механизъм не беше изследван.

Всяко семе от глухарче е свързано с тънка тръбичка с около 100 власинки, които образуват подобната на парашут структура. Оказва се, че парашутите се отварят или затварят с помощта на вид задвижване, което преобразува сигналите в движение, като в процеса не се губи енергия.

Сигналите към задвижващия механизъм идват директно от парашутите, които анализират влажността на въздуха. Това означава, че те сами „решават“ дали да останат на място, или да полетят, когато времето е сухо. За целите на проучването специалистите са поставили глухарчета в помещение с контролирана влажност. Промените, които са настъпили в растенията, са записани с помощта на високоскоростна камера и микроскоп, пише БТА. 

Изследователите са установили, че задвижващият механизъм има уникална радиална структура, към която са прикрепени власинките на парашутите, за да им се осигури едновременно движение. При промяна във формата му власинките започват да се движат и парашутите се отварят или затварят. Знанието за това какво кара глухарчетата да се разпространяват може да помогне на учените да разберат как растенията реагират на климатичните промени, както и за създаването на нови „меки“ роботи.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама