Зеленски заяви, че Украйна вече се чувства член на ЕС

14:30, 02 юни 22 25 1605 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Украйна вече смята себе си за част от Европейския съюз. Това заяви в четвъртък пред парламента на Люксембург президентът Володимир Зеленски.

„Украйна вече е станала де факто член на ЕС“, подчерта Зеленски във видеообръщение към депутатите на херцогството. „Вярвам, че Украйна вече показва с делата си, че изпълнява европейските критерии“, добави той, цитиран от БТА.

Киев очаква по-късно този месец Европейската комсия да излезе с анализ за готовността на страната да получи статут на кандидат за влизане в ЕС, след като в началото на войната подаде молба за членство.

„Трябва да попречите на този индивид да разруши европейските ценности“, обърна се към люксембургските депутати украинският президент, явно имайки предвид Владимир Путин, но без да го назове поименно. „Ако не успеем заедно да спрем този човек, това ще бъдат мрачни часове, каквито вече изпитахме през Втората световна война“, предупреди Зеленски. Той призова за налагането на още европейски санкции срещу Русия и за доставянето на "повече оръжия, модерни оръжия" на Украйна.

Дневно загиват между 60 и 100 украински военни, 500 са ранени

„Губим между 60 и 100 военни на ден, които са убити в сражения, и около 500 военни на ден биват ранени“, съобщи президентът Володимир Зеленски пред американската медия „Нюзмакс“, предаде Франс прес.

Този висок брой на човешки жертви идва в момент, в който украинските сили водят ожесточени сражения срещу руските сили, които се опитват да поемат контрола върху Луганск в Източна Украйна.

По-голямата част от Севердонецк, ключов град в тази зона, е вече под контрола на руската армия след много бомбардировки, които разрушиха около 90% от града, според украинската телевизия.

„Ние държим нашите отбранителни позиции в Изтока“, подчерта обаче Зеленски. Според информации от фронта, руснаците също са понесли значителни жертви. Украинското правителство миналата седмица каза, че Русия е изгубила над 30 000 военни от началото на офанзивата в Украйна на 24 февруари, пише Mediapool.

Русия е поела контрола върху по-голямата част от Северодонецк, се посочва в редовната всекидневна сводка на британското военно разузнаване. Според него украинските сили вероятно все още удържат защитата на подходите към съседните градове Лисичанск и Лиман.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама