Ще ходят ли Радев и Петков на крака при Макрон?

12:27, 01 юни 22 / Политика 25 1504 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Вчера информационна агенция БГНЕС съобщи, че в най-скоро време се готви посещение във Франция на президента Румен Радев и премиера Кирил Петков. Според източници на медията се очаква в Париж те да одобрят предложение на френския държавен глава Еманюел Макрон, което да вдигне ветото за започване на преговорите на Северна Македония за членство в ЕС.

Твърди се още, че френското председателство е обещало да включи всички български искания в преговорната рамка и тяхното изпълнение да бъде гарантирано от самия Макрон. Това обаче на практика означава, че България се доверява изцяло на френския президент, като в същото време рискува да изпадне в десетилетен спор, защото всяка една от страните-членки ще може да блокира всяко едно решение.

„Няма проблем Македония да започне преговори с ЕС утре, ако тази вечер промени конституцията си“

Според друг източник на БГНЕС, участвал в последния коалиционен съвет, вдигане на ветото било необходимо и поради желанието на Украйна да започне преговори за присъединяване към ЕС. Много лош сигнал ще бъде, ако Украйна получи покана, а РСМ и Албания продължават да чакат и поради тази причина френското председателство бърза с предложението.

По-късно темата коментира и Кирил Петков, който нито потвърди, нито отрече. Той остави темата в ръцете на дипломатите. „На ниво МВнР се върши много голяма работа, за да се види какви са всичките възможност за напредък по темата РСМ. Но не може нищо да потвърдя“, каза Петков и увери, че преди каквото и да се направи, каквото и да се договорят дипломатите, ще се премине през парламента.

Президентът Румен Радев пък заяви, че няма условия за негова визита в Париж. „Няма напредък по откритите въпроси между София и Скопие, затова няма условия за моя визита в Париж при президента Макрон. Искам да видя реални резултати, оценявам ангажираността и усилията на нашите европейски партньори. Що се отнася до убеждението на премиера Кирил Петков, че последната инстанция по темата РМС е парламентът - трябва да уточня, че последната инстанция винаги е народът и за неговото консултиране има конституционни механизми“, заяви още Румен Радев и поясни, че следи внимателно позициите на партиите.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 16:51, 02 юни 22

Ала бала

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама