„Булгаргаз“ предлага по-ниска цена на газа през юни

12:22, 01 юни 22 25 938 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Цената на газа през юни ще е по-ниска от тази през месец май. Това стана ясно, след като Комисията за енергийно и водно регулиране публикува предложението на държавния доставчик „Булгаргаз“. 

Дружеството предлага цената на газа за юни да е 141.28 лв./MWh. За сравнение за месец май КЕВР утвърди цена на газа от 162.17 лв./MWh. След спирането на руските доставки „Булгаргаз“ договори алтернативни от Гърция за май, което оскъпи цената с 14.3 процента.

КЕВР готова да въведе блок тарифи за тока, парното и водата

През юни се очакват два танкера с втечнен американски газ, за който управляващите твърдят, че ще е под цената на руския, но стойността му зависи и от таксите за втечняване, пренос, регазификация и капацитети за транспортиране до България. Очаква се от днес доставките на американския газ да започнат да постъпват в мрежата на „Булгаргаз“, пише „Мediapool“.

България остана без руски газ на 27 април, след като „Булгаргаз“ преведе дължимите авансово за доставките през май суми в долари, както е по договор, но „Газпром“ не прие плащането, защото не се спазва изискванията за втора сметка в рубли, към която да се превеждат конвертираните средства.

Парното поскъпва с 40%, токът – с 3,3%

„Газпром“ по-късно върна парите на държавното дружество. „Булгаргаз“ отказа да открие сметка в рубли с аргумента, че така собствените ѝ средства остават извън контрола ѝ, а и цените за газа може да се оскъпят от финансовите операции, които при това нарушават санкциите на ЕС срещу Москва заради войната в Украйна.

Окончателното решение на КЕВР за цената на природния газ се очаква по-късно днес. Заради увеличението на горивото от предишните месеци, ще поскъпне парното и топлата вода, но от юли, пише БНТ. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама