КЕВР готова да въведе блок тарифи за тока, парното и водата

15:16, 29 май 22 / Общество 25 930 Шрифт:
Ирина Иванова

България ще има сигурност и яснота, когато има друг дългосрочен договор - било за втечнен газ, било за алтернативен доставчик. Да купуваме на спот пазарите - месец за месец и ден за ден, това е най-скъпата цена. Българският потребител и КЕВР няма да имат яснота, докато не бъдат сключени такива дългосрочни договори. Това коментира пред БНР председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Станислав Тодоров.

Парното поскъпва с 40%, токът – с 3,3%

По думите му Русия използва енергийните си доставки към Европа като едно от основните си оръжия за натиск.

Той подчерта, че това е най-голямата енергийна криза, пред която Европа се изправя от 80-те години. „Действаме в извънредни условия, които Европа в последните 40 години не е виждала. Българските битови потребители получават най-ниската цена на газа и на електричеството в цяла Европа“.

Тодоров уточни, че по метода на ценообразуване за 2022/2023 г. са работили експерти с дългогодишен стаж повече от два месеца в защита на потребителите. В понеделник се чака последното ценово заявление от „Булгаргаз“. За първи път в своята история дружеството прави две доставки на втечнен газ. Станислав Тодоров нарече „подвиг“ факта, че са успели да осигурят алтернативни доставки за месец май. „Във всички парламентарни групи го има разбирането, че тази енергийна криза ще продължи, независимо кой управлява. Трябва да се вземат мерки и тези мерки са осъзнати от всички партии“, коментира още Тодоров.

Той декларира готовност на КЕВР да се въведат блок тарифи – до определена консумация на ток, парно и вода да се плаща една тарифа, а над тази консумация цената да е по-голяма. Месец и половина след гласуване на такова правомощие на КЕВР от Народното събрание това може да бъде въведено. „Комисията е готова. Имаме опит с такова блоково ценообразуване. Можем да ги въведем с извънредно ценово решение, изтъкна председателят на КЕВР и отбеляза, че блоковите цени дават много по-универсален отговор на проблема с енергийната бедност.

Нов скок: Топлофикациите искат поскъпване на парното и топлата вода с до 330%

150-300% е било поисканото увеличение от топлофикациите в страната, то се е базирало на обективни факти, но КЕВР е намерила механизми, чрез които да компенсира повишените им разходи“, изтъкна Станислав Тодоров. 

„Не само чрез цената, която битовите потребители трябва да плащат, но и с някои резерви в т.нар. Фонд за енергийна сигурност на системата. Реалистичното увеличение, което трябваше да поискат, беше в действителност около 100-120%. През летния сезон може да вземем мерки за намаляване на консумацията, като в рамките на две-три години инвестицията в тази посока се изплаща“, смята Тодоров.

По думите му от Плана за възстановяване ще дойдат „много пари“ за саниране на многофамилни и еднофамилни сгради, както и за изграждане на домашни соларни инсталации.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама