Американски F-35 поемат охраната на българското небе

16:53, 01 юни 22 25 1466 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Американски изтребители F-35 са кацнали в авиобаза „Граф Игнатиево“ като продължение на мисията за охрана на въздушното пространство на България от НАТО, предаде БНР.

Съобщението е на Съюзническото въздушно командване на НАТО в Twitter, но в него не се посочват броя самолети, които участват в Air Policing. 

България има първи пилот на F-16

В края на май трябваше да приключи мисията на четири нидерландски F-35 у нас, но в настоящото съобщение се набляга, че американските изтребители са се присъединили към мисията на Нидерландия.

Одобрена е продажбата на още 8 F-16 за България

В съобщението на базираното в база Рамщайн, Германия, командване се посочва, че разполагането на американски F-35 у нас изпълнява „мисия на дълъг обсег до България в подкрепа на дейностите на НАТО за бдителност на източния фланг“.

Военният министър Драгомир Заков коментира по-късно, че в рамките на НАТО има различни операции, които текат от няколко месеца вече. Самолетът, който кацна в „Граф Игнатиевo", е част от операция по Аir Policing на дълга дистанция. Може да има един, може да има два едновременно, може да са и три. България ще продължи да бъде подпомагана от съюзници по различни начини“, каза той.

Министърът обясни, че бойните самолети няма да бъдат разполагани на наша територия, а ще участват в мисията от своите бази в съседните страни. Той определи като хибридни информациите, че няма кой да пази родното небе, след като на 31 май приключи мисията на нидерландските F-35 в авиобазата в Граф Игнатиево, предаде bTV.

Президентът Румен Радев от своя страна посочи, че присъствието на партньорите ни от НАТО е ценно за нас.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама