Фалстарт при транспортирането на украински бежанци 

19:25, 29 май 22 25 2031 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Транспортирането на украински бежанци от Черноморието към вътрешността на страната започва с фалстарт. Това обаче не се дължи на властите и институциите, а на самите бежанци. 200 души трябваше да отпътуват от жп гарата във Варна за Рибарица и Паничище, на място обаче са се появили само петима души.

Украинските бежанци са били анкетирани преди дни и категорично са заявили, че няма къде другаде да отидат. Затова беше създадена стриктна организация, бяха осигурени още четири вагона към бързи влак Варна-София. В последния момент почти всички от тези бежанци са се отказали да се преместят във вътрешността на страната. Заявили са, че ще се приберат в родината или пък ще си намерят квартири край морето, ще отидат при приятели, предаде bTV. 

Доброволецът Роман Куваев разказа пред „Сега“, че мнозина от украинците едва вчера в 20 часа вечерта са разбрали къде точно ще бъдат транспортирани. Възрастните и болните не били готови с багажа сутринта, други не искали да се местят във вътрешността на страната, където липсва социално обслужване. Надеждата им е в краткото време до 31 май държавата да намери някак решение на проблема.

Вчера председателят на Агенцията за бежанците Мариана Тошева отбеляза, че част от бежанците са заявили, че искат да останат да живеят на първа линия до морето. Имали са изисквания и задължително в менюто им да има два пъти в седмицата месо, а в стаите сешоар.

57 украински бежанци отпътуваха от жп гарата в Бургас

По-късно влак с 57 украински бежанци отпътуваха от железопътната гара в Бургас към почивна база в Паничище. Планирало се е от там да се качат 300 души. 

Във всички ведомства има извънредни дежурства и са подсилени местните структури на МВР и БДЖ, областните управи, БЧК в най-населените с бежанци области. Осигурени са транспортни коридори, храна, вода, като са обезпечени параметрите на местата за тръгване и пристигане, посочи днес на брифинг Мариана Тошева. По думите ѝ са осигурени 3 екипа от ДАБ и всички ведомства от над 100 души. Морска гара-Бургас променя своята функционалност и се използва като буферна зона, където са осигурени места за 300 човека. БЧК обезпечават с храна, вода, топли напитки и бебешки храни за най-малките. БДЖ е създала необходимата организация по осигуряване на извънредни влакове, както и допълнителни вагони към редовни линии, съобщиха от правителствената информационна служба. 

Тошева посочи, че за съжаление това е хабене на ресурси, които допълнително затрудняват организацията по осигуряване на железопътен и автомобилен транспорт. Тя отправи апел към всички украинци, които нямат желание да бъдат настанени в държавни бази и въобще по програмата след 31 май, да информират хотелиерите и доброволците на терен, за да може държавата да помогне на тези, които наистина имат нужда от помощ.

Това поставя цялата кампания по транспортирането на бежанците под въпрос. 18 000 души трябваше да бъдат преместени, засега не е ясно как ще продължи кампанията.

Припомняме, че в петък правителството взе решение да предостави 5 млн. лв. от европрограмата „Транспорт и транспортна инфраструктура“ на „БДЖ - Пътнически превози“, за да вози безплатно с влак и автобус украински бежанци, които се намират под временна закрила в България, до местата, където е решено те да бъдат настанени. Средствата са предназначени за разходи по разселване и вътрешен транспорт на лицата под временна закрила, след първоначалната фаза на приемане и настаняване.

Ведомства, които не са подготвени за прием на бежанци от Украйна, ще бъдат глобени

В събота стана ясно, че малко над 500 са хотели са заявили желание да участват в програмата за настаняване на бежанци срещу 15 лева на ден, след 31 май. Хотелите, които ще приемат бежанци, са не само по морето, а и в цялата страна. Държавните бази, които не са готови до понеделник да приемат бежанци, пък бяха заплашени със сънкции, ако до 24 часа не изпълнят изискванията. Общо 7000 души от област Варна са останали за преместване, а първият влак с тях трябваше да тръгне по направление Варна - София в 10.30 ч. на жп гара Варна. 

До момента у нас са влезли 300 000 бежанци. Над 40 000 са украинските бежанци, които са регистрирани в системата, като 3% от жените са бременни, и 7% са инвалиди. Има и такива с хронични заболявания.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама