Гешев прати и държавния бюджет на Конституционния съд

12:49, 30 май 22 25 1261 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Въпреки че е на път да се разреши от депутатите, казусът с допълнителните 20 млн. лв. за вузовете и с атестацията на преподавателите стигна и до Конституционния съд, след като в него се намеси главният прокурор Иван Гешев.

Днес той е сезирал Конституционния съд с искане за обявяване на противоконституционност на текст от Закона за държавния бюджет. Причината е „призив на представители на академичната общност“, става ясно от съобщение на прокуратурата във Facebook.

Става дума за параграф 17 от преходните и заключителни разпоредби на закона за бюджета за 2022 г. - в него бе записано, че университетите ще получат въпросните 20 млн. лв. при условие - ако приведат критериите за атестиране на академичния състав, записани в правилниците им, в съответствие с нова методика за атестиране на МС, припомня „Сега“.

Срещу това обаче се надигна сериозно брожение от ректори, преподаватели и юристи, според които по този начин се нарушава академичната автономия на вузовете, тъй като критериите за атестация по закон се приемат от самите висши училища във вътрешните им правилници, а не от МС.

Преподавателите не са съгласни и с това, че новите национални правила за атестация се прокарват през задния вход - през преходните разпоредби на закона за бюджета, а не както си му е редът - с промени в закона за висшето образование, които да бъдат подложен на задължително обществено обсъждане.

Подобна позиция изразява и Гешев, въпреки че в последните седмици депутатите осъзнаха гафа си, а миналата седмица на първо четене бюджетната комисия одобри въпросният текст да бъде променен, а вузовете да получат средствата си без условия.

В искането на Гешев към КС се посочва, че обвързването на финансирането на държавните висши училища с изискването за „привеждането на критериите и показателите в правилниците за атестиране на академичния състав в съответствие с методика, определена с акт на Министерския съвет“ нарушава академичната автономия, с която според Конституцията се ползват висшите училища“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама