Полезни или вредни са рулцата от раци?

19:10, 30 май 22 / Любопитно 25 2413 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Михаил Гинзбург, доктор на медицинските науки и директор на Самарския изследователски институт по диетология и хранителна терапия, смята, че рулцата от раци ускоряват стареенето на организма. В интервюто той разказа как да намалим негативния ефект от консумацията на този иначе достъпен и популярен продукт.

Дълбоко преработените продукти, сред които са и рулцата от раци, съдържат много повече оцветители, подобрители на вкуса и други хранителни добавки“, казва Гинзбург. По думите му научните изследвания показват, че тези химикали могат да предизвикат заболявания, свързани с възрастта, и да „състарят“ преждевременно организма.

Храни, от които трябва да стоите далеч в магазина

„Голям брой проучвания са установили, че рулцата от раци, подобно на някои колбасите като наденичките и бирените пръчици, ни състаряват и увеличават вероятността от развитие на свързани с напредналата възраст заболявания (например сърдечносъдови и ракови)“, посочва Гинзбург.

Според диетолога дълбоко преработените храни не трябва да се консумират ежедневно. „Но ако не злоупотребявате с рулцата от раци и ги ползвате като добавка в салати например, нежеланите ефекти могат да бъдат избегнати“, добавя той, цитиран от БГНЕС. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама