Превземането на Донбас е приоритет за Москва

08:15, 30 май 22 25 1735 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че превземането на Донбас е приоритет за Москва в така наречената „специална операция“ в Украйна.

Според украинския президент Володимир Зеленски главната цел на руските войски в продължаващата битка за Донбас е Северодонецк. „Северодонецк е главната цел на руските войски в продължаващата битка за Донбас и на тях им е все едно с колко живота ще я заплатят“.

Президентът Зеленски увери, че украинските войски ще продължат отпора срещу руските атаки на Северодонецк, въпреки опасността от обкръжаване. По думите му цялата инфраструктура е разрушена, като са нанесени щети на 90% от жилищата. Над две трети от жилищния фонд в града е напълно разрушен. Руски медии твърдят, че градът вече е обкръжен, но украинската страна отрича. Водят се улични боеве.

Междувременно вчера Зеленски посети Харков за пръв път от началото на войната и обеща да възстанови разрушените селища. В същото време началникът на местното управление на Службата за сигурност беше уволнен от президента с обяснението, че в първите дни на войната не е мислил за защита на града, а само за себе си.

Близо една трета от територията на Харковска област - главно в района на град Изюм, остава под руски контрол, въпреки успешните контраатаки на украинците в района на самия Харков. Русия обяви, че войските ѝ са на около 40 километра северно от украинския град Краматорск - във важния железопътен възел Лиман в Донецка област. 

В интервю за френския телевизионен канал TF1 руският външен министър Сергей Лавров заяви, че „освобождението на областите Донецк и Луганск, признати от Русия като независими републики, е абсолютен приоритет на „специалната военна операция в Украйна“, както я нарича Москва.

Попитан за здравословно състояние на  Владимир Путин, Лавров заяви, че всички слухове за „болестите“ на руския президент ще останат на съвестта на техните разпространители, пише БНР.

Заради войната с Русия бюджетният дефицит на Украйна нараства всеки месец с 5 милиарда долара, подчерта премиерът Денис Шмигъл. Той допълни, че между 30 и 50% от украинската икономика не функционира заради руската агресия. Домовете си са напуснали 12 800 000 души.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама