„Страшна каша“: Скандални разкрития за назначение на член на БСП в дирекция по горите

12:35, 29 май 22 / Политика 25 2662 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Депутатът от „Продължаваме промяната“ Александър Дунчев, който е и бившият изп. директор на Агенцията по горите, направи скандални разкрития в ефира на bTV за назначения на член на БСП-Сърница в Регионална дирекция по горите - Пазарджик. Това е станало без провеждане на конкурс и с протокол, който Гюрсел Мусов сам си е подписал. Според Дунчев той е без необходимия опит за длъжността, която заема.

„На 29 януари 2022 г. изпълнителното бюро на една лява партия (б.р. БСП) в село Сърница зам.-председателят г-н (Гюрсел) Мусов и г-н (Венцислав) Перушински са подписали протокол, в който г-н Гюрсел Мусов се самопредлага да стане горски инспектор в Регионална дирекция по горите - Пазарджик, която беше моя подчинена структура в Агенцията по горите. На 20 май човекът става горски инспектор, при условие, че доскоро е бил кандидат-кмет, партиен функционер, бизнесмен и няма нищо общо с горите. И къде ще проверява в Сърница, кой ще проверява фирмите, които се отчитат на партиите, които имат отношение към горите. Вторият, който се е подписал под документа пък е горски стражар от половин година, той е назначен без никакъв опит, разказа той и допълни, че всички хора са роднини и ще стане една страшна каша“ в Сърница.

По думите му подобни назначения не се правят случайно. Кой ще има интерес от всичко това, освен ти да държиш властта, да сложиш навсякъде свои хора, които да покровителстват определени фирми, да мачкат останалите, които не са съгласни. Тези фирми винаги намират начин да се отчитат и да помагат на кметовете. Тези пари после отиват към централите – не само на тази партия. Това не е само в горите, това е навсякъде“, добави депутатът от „Продължаваме промяната“.

Дунчев заяви, че още преди месец е споделил документа с цялата парламентарна група. „Включително със зам.-министър Иван Христанов се разбрахме да изчакаме да си назначат Мусов, за да докажем, че протоколът е истински“, заяви още той.

По думите му уволнени за схемата трябва да бъдат хората от най-високо ниво. Според Дунчев основният проблем на държавата, както и основаното предизвикателство пред това управление, включително вътре в коалицията са зависимостите„Последните 30 г. си караме по комунистически ред цялата държавна администрация да е изградена от зависими хора, които не са избрани с публични, прозрачни, абсолютно независими конкурси. 80-90% от администрацията и ръководните кадри в България се избират по непрозрачен, политически начин“, заяви той.

Назначеният член на БСП-Сърница не бил виждал протокола

bTV е потърсила и председателя на местната организация, който е първото предложение за назначение според протокола. Гюрсел Мусов потвърди, че от няколко дни е горски инспектор в Регионалната Дирекция по Горите - Пазарджик, но каза, че не знае за показания протокол.

Венцислав Перушински, който според документа, е подписан като зам.-председател, също отрече да е виждал протокола.

Управляващите с „исторически компромис“ с околната среда

Нов закон в защита на българската природа… чак през 2024 г.

През седмицата депутатите гласуваха закон, който ще влезе в сила през 2024 г. Става въпрос за промени, които ще дадат възможност екологичните оценки на големите инфраструктурни обекти да се обжалват на две инстанции. Отпадането на втората инстанция беше прието от ГЕРБ през 2017 г., за да се дава по-лесно зелена светлина за нови магистрали, язовири и други мащабни строежи. 

Според Дунчев това е безпринципен компромис, но безпринципната коалиция го налага и всички са длъжни да се съобразяват. „Имам уважение към всички колеги, които взеха това решение, тъй като считаме, че в този момент е по-добре тази коалиция да управлява държавата, отколкото да се върнем 10 г. назад в авторитарния режим, който ни доведе до тук. Това компромисно решение, което приеха колегите, го направиха само и само да отговорят на страхотния обществен натиск от 33 природозащитни организации, „Правосъдие за всеки“, Антикорупционният фонд излязоха с много остри становища, припомниха как при предишен такъв законопроект и президента, и „Демократична България“, и БСП са били остро против предложението на ГЕРБ за отмяна на втората съдебна инстанция. Благодарение на този обществен интерес ние все пак успяхме да постигнем компромис поне да има думите „втора инстанция“ или по-скоро срок, до който ще важи тази първа инстанция“, добави той.

Дунчев определи датата за влизане в сила на закона (б.р. 2024 г.) като „подигравателна“. Затова отправих призив преди 3-4 г. президентът, който винаги е много стриктен, когато има недобросъвестност, да подкрепи общество и бизнеса, да възстановим правосъдието, както трябва да е. Цялата коалиция гласуваха „за“ този компромис. Разбира се, имаше няколко депутата, включително от БСП, от ДБ и от ПП, които се въздържахме и бяхме „против“, за да покажем, че пътят е друг, но компромисът налага това временно решение. Най-силен обратен натиск да няма втора инстанция сякаш идваше от МРРБ“, каза още Дунчев.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 2
1 Този не е съвсем в ред 14:56, 29 май 22

То бива-бива борец за правда и свобода, ама тоя не е съвсем в ред

2 Що за депутат 15:08, 29 май 22

Веднъж камион с дърва преследва, сега кроял капан с протокол, ама преди бил шеф на агенцията, и пр., по добре да уредят бедняците, дето сечат гора, на работа, ако ще се бори с бракониерите

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама