Управляващите с „исторически компромис“ с околната среда

13:18, 26 май 22 / Политика 25 1070 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова
Провал претърпя в парламента най-същественото предложение на правителството в областта на екологичното законодателство досега. То засягаше щекотливия въпрос на колко съдебни инстанции да се разглеждат жалби, подадени срещу оценки на въздействието върху околната среда (ОВОС) при изграждането на обекти от национално значение.

Това стана при разглеждането на промени в Закона за опазване на околната среда, внесени от Министерския съвет. В момента ОВОС се обжалва на една инстанция, когато става въпрос за „реализацията на обекти, които са определени като обекти с национално значение с акт на Министерския съвет и са обекти със стратегическа важност“, както е записано в действащия закон. Тази практика беше въведена през 2017 г. от ГЕРБ, която управляваше тогава.

Предложението на кабинета „Петков“, направено сега, предвиждаше да се върне двуинстанционното разглеждане на жалбите. Тази инициатива горещо се подкрепя от екологичните организации. Те настояват за това от години с аргумента, че така са налице по-силни гаранции за защита на здравето на хората и на природата. Така направиха и сега с писмена позиция, подкрепена от десетки организации.

От другата страна на този дебат стоят онези, които наричат еколозите за „зелен октопод“, който би използвал възможността за двуинстанционно обжалване, за да пречи на „националните обекти“ и да „рекетира“ строителните фирми, пише „Сега“.

Подобни настроения и съображения за предпазливост надделяха и този път. Най-напред предложението на правителството беше отхвърлено с мнозинство в парламентарната комисия по околна среда, където беше разгледано на второ четене. А след това, при обсъждането му в пленарната зала, управляващите потърсиха компромис, който донякъде да задоволи еколозите, и донякъде – строителите.

Идеята дойде от съпредседателя на ДБ Владислав Панев. „Връщането на двуинстанционното производство за ОВОС е изключително важно за правовата държава в България. В същото време обаче не е добре да спираме стратегически важни за държавата проекти в следващите няколко години“, обяви Панев, лидер на партията „Зелено движение“, от парламентарната трибуна. И формулира компромиса така – разглеждането на жалби само на една инстанция ще се отнася за такива, които са подадени в срок до 1 юли 2024 г. Това на практика означава, че едноинстанционното производство се запазва още над 2 години. Разбира се, напълно е възможно за толкова време законът да бъде променен отново и отново – при това не в полза на изискванията на еколозите.

Предложението на Панев беше очевидно съгласувано с останалите формации в четворната коалиция, които го подкрепиха. Депутатите от ДПС и „Възраждане“ го отхвърлиха или се въздържаха. ГЕРБ обаче не участваха в гласуването и така улесниха мнозинството да приеме компромиса.

Бе направено важно уточнение по въпроса къде да се разжлеждат жалбите. Досега в закона беше посочено най-общо, че това прави съдът. Сега по предложение на Мирослава Петрова от ПП беше прието, че жалбите ще отиват директно във Върховния административен съд, който е с най-голяма тежест в системата на административното правораздаване.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама