Държавата е изплатила над 90% от парите за пътните фирми

12:24, 28 май 22 / Политика 25 1474 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

600 милиона лева от 650 вече са изплатени на пътните фирми, подписаха се анекси, с които се продължава пътното поддържане, на практика почти е приключено разплащането. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов в ефира на БНТ.

Пътните строители: „Ще се успокоим, като си получим парите“

По думите му до 10 дни се очаква да приключи ремонтът на „Витиня“ на стария път, по който се движи тежкотоварният трафик. „От понеделник ще качим обратно тежкотоварния трафик на магистралата в посока към Варна, като другата посока ще остане още 2-3 месеца долу, докато не приключи ремонтът. Подхванати са 2 500 километра - довършваме стари проекти и започнахме нововъзложени трасета. Ще се извършва независим контрол, на случаен принцип при издаване на обектите“, допълни Гроздан Караджов. Той поясни, че всичко, което се употребява на пътя, е по-скъпо, с изключение на скалната маса.

„Инфлацията изяжда стойността. Има дефицит на материали поради повишаването на цените, но фирмите си преподписаха договорите. Застрашени са над 4 милиарда лева европейски средства към общините. Ако не си изпълнят обектите, държавата трябва да върне 100 процента от европейската субсидия“, добави регионалният министър.

По думите му за новото строителство има ясни разчети и заделени средства за всеки обект. „Ще се добавят средства за автомагистрала „Хемус“ и автомагистралата, която свързва Видин с Ботевград“, каза още Гроздан Караджов.

Предстои подравняване на пътното платно на АМ „Тракия“, ще се премаркират всички магистрали, ще се сменят всички мантинели и котешки очи. Вече е започнал строежът и на последната отсечка от магистрала „Европа“. „Закъснение няма да има, до 2 години ще бъде финализирана. За „Струма“ проблемът е наистина сериозен, предстои голяма среща между екипите на Министерството на околната среда и водите и Министерството на регионалното развитие и благоустройството“, уточни регионалният министър.

КЕВР и Младежкия театър в спор за имот

Ще се настани ли КЕВР в част от сградата на Младежкия театър?

Гроздан Караджов коментира и случая с Младежкия театър в София, който излиза на протест в понеделник. Причината е, че Комисията за енергийно и водно регулиране иска да си вземе част от сградата, като твърди, че имотът е с отпаднала необходимост.

„За имота на Младежкия театър ще има среща, вероятно още в понеделник, няма как това да се отнеме в полза на КЕВР, Комисията за енергийно и водно регулиране няма да получи моя подпис, няма да има прехвърляне на ползването на тази собственост“, подчерта Гроздан Караджов.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни! 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама