Продават над 1400 общински жилища в София

18:28, 26 май 22 / София 25 4266 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Столична община пусна за продажба 1492 общински жилища. Това реши Столичният общински съвет, предаде БНР. Право да ги купят ще имат наемателите, които са живели в тях поне 5 години. Това изискване са покрили 1464.

Към момента в Столична община са постъпили списъци от кметовете на 22 районни администрации, които предлагат да се определят за продажба тези 1492 броя общински жилища. Предвижда се 30% от постъпленията от продажби на общинските жилища да се предоставят на районните администрации, на чиято територия се намират.

От близо един месец цената за покупка на общинско жилище е повишена със 70%. Така базовата стойност за монолитно общинско жилище е 1182.52 лв./кв.м, а за панелно общинско жилище - 843.42 лв/кв.м. Близо 9800 е броят на общинските жилища в столицата към днешна дата, пише „Сега“.

Както Топновини вече - писа решението е парадоксално, защото ако човек, живял няколко години в общинско жилище, е вече в състояние да инвестира и да закупи апартамент, то той/тя може да го направи на свободния пазар на имотите, както правим всички останали. В същото време с продажбата на общински жилища намаляват местата за хората, които истински се нуждаят от подкрепата на държавата и общината.

Против продажбата на общинските жилища се обявиха част от районните кметове. „Част от тези хора вече не отговарят на социалните критерии. Неправомерно настанена дъщеря на зам.-кмет на друг район на ГЕРБ беше изведена вече от подобно жилище“, коментира кметът на район „Красно село“ Росина Станиславова, цитирана от БНР.

Изгрев” е един от двата района, които отказват да разпродадат жилищния си фонд, обяви кметът Делян Георгиев (от БСП). „Настаняването на хора в неравностойно финансово положение в жилища собственост на общината, е социална мярка със сериозно значение, която определя ангажираността на управляващите града ни спрямо семействата в нужда. Като районен кмет на „Изгрев” съм категорично против да се лишаваме от още един механизъм да правим социално отговорна политика, като намаляваме жилищния фонд на София“, написа той във Facebook.

Според кмет на район „Средец“ Трайчо Трайков решението е нелогично. „Щом някой разполага с такива средства, не следва ли, че си е стъпил на краката и има възможност да освободи жилището, за да се ползва то от наистина нуждаещи се?“, попита той също във Facebook. Срещу решението се обявиха съветниците от „Демократична България“ и независимите им колеги Борис Бонев и Методи Лалов.

„Недопустимо е да се продават общински жилища“, заяви общинският съветник от групата „Патриоти за София“ Димитър Антов. Той поиска да научи колко човека чакат за настаняване в такива жилища и колко са щастливците, които ще могат да закупят такова жилище. „И по колко години чакат тези, които чакат. Оказва се, че тези, които са щастливи, и вече години ползват тази благина, ще се възползват от още една благина - да си купят жилището, а онези, които чакат, не получават нищо. Това не е солидарно към всички нуждаещи се“, аргументира се той.

Сред онези, които подкрепят решението е кметът на район „Люлин“ Милко Младенов. Като причина за това той изтъкна нуждата от ремонт на жилищата.  „В район „Люлин“ 99% от жилищата са на 40 и повече години, панелни. Те имат нужда от своите капиталови ремонти. СОС ще отдели ли за район „Люлин“ около 6-7 милиона лева, за да бъдат покрити тези разходи?“, попита той.

От БСП подкрепиха решението, но настояха за цялостна жилищна политика в София. „Броят на общинските жилища е около 9000. Има хора, които са наематели, които години наред са стопанисвали тези жилища и са инвестирали в ремонти. Настояваме обаче за изготвяне на цялостна политика в тази сфера, за строителство и за придобиване на нови жилища от общината“, обясни председателят на групата Иван Таков.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни

 

 

Напишете коментар
Коментари: 5
1 Анонимен 08:47, 27 май 22

В общински жилища настаняват предимно роми, които уж са социално слаби, но те работят в сивия сектор. Имат много деца, не си плащат вода, парно, наема, но не ги изваждат, заради децата. Рушат, вдигат шум, крадат и т.н. ако българско семейство прави същото веднага го изгонват. Толкова погрешна политика. Нито едно жилище не е построено от Фандъкова.

2 Анонимен 13:09, 27 май 22

А ако нямат пари да си ги купят какво става ?

3 Cardemepe 10:10, 13 мар 23

where can i buy nolvadex pct eprosartan, etodolac

4 mavyBully 22:30, 24 юни 23

In Jones SE, Salmon SE, editors buy levitra 20mg usa What Are Names Of High Blood Pressure Medicine

5 GraicaDaP 01:46, 04 мар 24

comprar levitra barata Interactions with serologic profile

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама