Зеленски обвини Русия в атаки срещу цивилни

09:08, 24 май 22 25 1484 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че руският му колега Владимир Путин е единственият представител на Русия, с когото би се срещнал, за да обсъди как да бъде сложен край на войната. Три месеца след руското нахлуване той отправи поредния призив за международен натиск срещу Русия и още оръжия за Украйна.

Зеленски обвини Русия, че води „тотална война” срещу Украйна и продължава да атакува цивилни. В поредната си реч Зеленски заяви, че 87 души са убити при руска ракетна атака срещу Десна миналата седмица. Сега Русия е съсредоточила своите войски в източния регион Донбас, около градове като Бахмут, Попасная и Северодонецк, заяви той.

Украйна осъди 21-годишен руски войник на доживотен затвор

Губим твърде много хора в Донбас“, призна украинският президент и добави, че възстановяването на украинския контрол върху Крим чрез сила би довело до стотици хиляди човешки жертви. Във видеовръзка със Световния икономически форум в Давос Зеленски изрази позицията си за евентуални преговори с Москва:

„Не мога да приема среща с когото и да било от Руската федерация, освен с президента. И само в случай, че има един въпрос на масата за преговори: спиране на войната - решение което не може да бъде взето без него”.

Според Зеленски обаче преговорите са станали по-трудни заради руските престъпления срещу мирни жители в окупираните територии.

Защо в Украйна наричат руснаците „орки“?

Руската страна отрича да взима на прицел цивилни по време на своята т. нар. специална операция.

Проруските сепаратисти в Донецка област обявиха, че украинските защитници на Мариупол, които се отбраняваха в завода „Азовстал” ще бъдат изправени пред трибунал.

На заседание на Съвета за сигурност на ООН Съединените щати и Великобритания обвиниха Русия, че разпространява дезинформация онлайн и манипулира общественото мнение за войната в Украйна. От своя страна, Москва твърди, че Западът се опитва да контролира изцяло информационния поток и да определя кое е истина и кое – не, пише БНР.

Външният министър Сергей Лавров заяви, че Русия ще обмисли дали да възстановява връзките си със Запада и междувременно ще развива отношенията си с Китай.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Данаил Лазаров 11:19, 24 май 22

Ама този актьор още ли е жив? Заради неговия инат и продажност, избухна тази война, от която сега страдами всички ние!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама