Украйна забрани символите „Z“ и „V“

08:35, 23 май 22 25 1435 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Украинският парламент ратифицира с абсолютно мнозинство два президентски указа за удължаване на военното положение в страната и общата мобилизация за три месеца до 23 август. Киев пък изключи прекратяване на огъня или отстъпки пред Москва. 

Съветникът на украинския президент Володимир Зеленски Михайло Подоляк заяви в интервю, че няма да има прекратяване на огъня или отстъпки пред Русия, тъй като това би ѝ позволило да се прегрупира и да атакува отново.

Олена Зеленска: Никой не може да ми отнема мъжа, дори войната

Украйна и Полша създават общ митнически контрол

Украйна и Полша постигнаха решение за създаване на общ митнически контрол след посещението на полския президент Анджей Дуда в Киев. „Постигнахме решение, което е революционно за дейността по нашата обща граница. Ще създадем съвместен митнически контрол, който ще ускори граничните процедури и ще ограничи корупционните рискове, но тази стъпка е също начало на нашата интеграция в общото митническо пространство на Евросъюза и е исторически процес. Изминалият ден беше денят на Полша в Украйна, коментира Володимир Зеленски посещението на полския президент и определи решението за общ митнически контрол като стъпка към еврочленството на Украйна.

Украйна забрани символите „Z“ и „V“

Украинският парламент забрани символите „Z“ и „V“, използвани от руските военни за популяризиране на войната им в Украйна, но допусна употребата им за образователни или исторически цели. Президентът Зеленски наложи вето на предишна версия на законопроекта и настоя за изключение за музеи, библиотеки, научни трудове, учебници.

Киев не приема териториална сделка с Москва, Зеленски иска още санкции Русия планира да въведе през новата учебна година руска програма в образованието в Мариупол, заяви украинският омбудсман Людмила Денисова. В адаптационния период ще бъдат преподавани само три предмета - руски език и литература, история на Русия и математика, посочи Денисова, цитирана от БНР.

Още помощ за Украйна и мобилизация на Русия

Русия пък засили настъплението в източната част на Донбас, провеждайки голяма офанзива в Луганск. Руската армия се опитва да завземе градовете Славянск и Сивиродонецк, но украинските сили удържаха настъплението им до неделя.

Москва ще обмисли възможността за размяна на украинските войници, които се предадоха в стоманодобивния завод „Азовстал“, за заловения преди това пропутински депутат Виктор Медведчук, заяви руският преговарящ Леонид Слуцкий. По-рано Москва съобщи, че повече от 1900 украински бойци в завода са се предали.

Президентът на САЩ Джо Байдън подписа законопроект, с който одобрява военна, икономическа и хуманитарна помощ за Украйна в размер на 40 млрд. долара (около 37,5 млрд. евро). Г-7 обеща помощ в размер на 19,8 млрд. долара (18,75 млрд. евро) за укрепване на финансите на Украйна и над 18 млрд. долара (17 млрд. евро) за украинските военни.

А руската „Дума“ заяви, че ще обмисли възможността да разреши на руснаци над 40 години и на чужденци над 30 години да се запишат в армията. Русия ще създаде 12 нови военни бази в западната част на страната в отговор на кандидатурите на Швеция и Финландия за членство в НАТО. В същото време руският президент Владимир Путин спря доставките на газ за Финландия в събота, в отговор на кандидатурата на страната за членство в НАТО.

Украинската армия ежедневно губи между 50 и 100 военнослужещи

Зеленски заяви, че украинската армия ежедневно губи между 50 и 100 военнослужещи. Между 50 и 100 украински войници може да загиват всеки ден в боевете в „най-трудното направление“ или в източната част на страната, заяви президентът Володимир Зеленски по време на брифинг за медиите вчера.

Въпреки че Украйна не разкрива своите жертви, в средата на април Зеленски заяви, че до този момент са загинали между 2500 и 3000 украински войници, пишат Би Би Си и „Евронюз“, цитирани от БГНЕС.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама