Русия обяви пълна победа над „Азовстал“ и Мариупол

09:05, 21 май 22 25 2060 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Русия обяви победа в Мариупол. Според руските власти от металургичния комплекс са изведени 2439 военни. Сред тях има редови военнослужещи, полицаи, граничари, както и членове на полка Азов.

Месеци наред защитниците от „Азовстал“ удържаха комплекса и не позволяваха на Русия да обяви, че окончателно контролира стратегическия пристанищен град. Изведените военни се насочват към територии в самопровъзгласилата се проруска Донецка народна република.

Киев се надява на размяна на военнопленници, за да прибере „героите от Мариупол“, както ги нарича. Москва обаче не е потвърдила подобни намерения, въпреки че президентът Владимир Путин заяви, че с украинските военни ще се отнасят в съответствие с международните норми, предаде БНТ.

Донбас е напълно разрушен

В среднощното си обръщение, президентът Зеленски заяви, че се търсят варианти Русия да плати цената на войната в Украйна.

„Първо - освобождение - ние трябва да борим, докато не изчистим земята си от окупатори и гарантираме сигурността на Украйна. Второ - преследване на всички военни престъпления, извършени от руснаците. В украинските съдилища, на международни трибунали и на бойното поле, докато войната продължава. И трето - работим, за да сме сигурни, че Русия - по един или друг начин, компенсира всичко, което е разрушила в Украйна. Всяка изгорена къща, всяко разрушено училище, всяка срината болница. Всяка взривена културна институция или инфраструктура. Всеки затворен бизнес, всяка гривна, изгубена от хората, предприемачите, обществото и държавата.“, обяви украинският президент.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама