15 лева за нощувка и три хранения дневно за настаняване на украински бежанци

18:47, 20 май 22 25 2431 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

По предложение на националния щаб бе прието решение, което дава възможност не само на ведомствените бази, но и на местата за настаняване, регистрирани в Националния туристически регистър, да участват в новата хуманитарна програма за настаняване на лица с временна закрила.

„След като получихме стотици обаждания и официални писма, редица молби и въпроси. След като бяха снимани десетки репортажи и дадени многобройни интервюта от хотелиери, мога уверено да заявя: хуманитарната програма за настаняване на хора с временна закрила в хотелите бе изключително успешна! Тази мярка не само подсигури подслон на десетки хиляди майки с деца, но и се оказа безценна финансова подкрепа за редица български бизнеси, които бяха тежко засегнати от ковид кризата“, се казва в специално видеообръщение на вицепремиера по ефективно управление Калина Константинова. 

Новата програма, разработена от оперативната координационна група, предвижда 15 лв. на ден на човек на ден за нощувка и три хранения. 

„Напълно осъзнаваме, че това означава, че в нея ще могат да се включат предимно места за настаняване с по-ниска категория, семейни хотели и къщи за гости. Според справка в системата на министерство на туризма, капацитетът на местата за настаняване само от 1 и 2 звезди възлиза на 175 000 легла“, заяви вицепремиерът, цитирана от правителствената информационна служба. 

Записването за програмата вече е достъпно и се осъществява на телефонния номер на националната телефонна линия – 02 905 5555.

Започна преместването на украински бежанци

Междувременно вече на терен пристигат анкетьори, които тестват офлайн платформата за събиране на данни от бежанците. На правителствения портал - https://ukraine.gov.bg./ ще бъде публикувана информация, веднага щом платформата е достъпна и онлайн. По този начин хората с временна закрила ще могат и сами да попълват данните си.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама