Започна преместването на украински бежанци

12:30, 16 май 22 / Политика 25 1057 Шрифт:
Василена Йорданова

Около 63 000 души се намират в момента в хотелите и другите места за настаняване. Държавната програма за предоставяне на хуманитарна помощ за хора с временна закрила след 31 май продължава в държавни, общински и ведомствени почивни бази, където до момента са осигурени над 33 000 свободни места. До края на тази седмица трябва да има яснота къде ще бъдат разпределени украинците, които в момента са настанени в хотели.

„Мили украинци, скъпи майки, избягали тук с децата си от ужаса на една брутална война, когато договорихме мярката с хотелиерите им обещахме, че вие ще останете при тях най-късно до 31 май. Но това по никакъв начин никога не е означавало, че ще останете на улицата“, каза в специално видеообръщение към всички хора с временна закрила вицепремиерът Калина Константинова.

„Единственият начин да продължите да пребивате в хотела, в който сте, е ако хотелиерът реши да поеме разноските ви или ви предложи индивидуални оферти за подслон. Това е негово решение и е ваш избор дали ще приемете“, обясни Константинова.

В следващите дни ще бъде пусната дигитална платформа, която ще събира и обработва в реално време информация за специфичните нужди на бежанците, които да бъдат взети предвид при планирането на преместването.

Константинова заявява пред украинците, че не е задължително преместването им в държавни бази, временната закрила им дава възможност свободно да пребивават където искат в страната, да работят и да бъдат независими. „Но ако все още не сте успели да си намерите работа и нямате възможност да си наемете квартира, ние ще ви настаним в най-подходящата за вас ведомствена база из страната“.

„Искам да ви уверя, че До края на тази седмица трябва да има яснота къде ще бъдат разпределени украинците, които в момента са настанени в хотели. Надявам се тази разтърсваща война да приключи съвсем скоро и вие да може да се приберете при своите близки. Но дотогава – ние ще грижим за вас и вашите деца, така както бих искала някой да се погрижи за мен и моето дете, ако баща му е на фронта.Заедно ще се справим и с това предизвикателство. България е с Украйна“, казва още Константинова.

Обсъждат компенсации от 15 лв. на ден за хотелите с украински бежанци

Правителството обмисля да продължи схемата за компенсация на хотелите, настанили украински бежанци, и след 31 май, но срещу 15 лв. на ден за всеки подслонен човек. Това каза пред bTV председателката на Агенцията за бежанците Мариана Тошева, която ръководи и Оперативната координационна група към правителството, отговаряща за гражданите, бягащи от войната в Украйна.

Досега сумата, която хотелите получаваха за всеки настанен украински бежанец, беше 40 лв. на ден. Срокът на тази мярка изтича на 31 май. През изминалите дни обаче част от хотелиерите се обявиха за продължаване на схемата.

Правят се разчети в рамките на 15 лв. на ден, там където е възможно да останат хора и да бъдат настанявани хора. През Министерство на туризма трябва да се направят тези договорености“, каза Тошева. Тя посочи, че става въпрос за по-ниския клас хотели.

Според данните, с които Тошева разполага, близо 9000 лица са заявили, че искат да започнат работа у нас. „Тези, които са си намерили работа е желателно да излязат на квартира. Помощите за квартира се получават през работодател“, каза Тошева.

„Трябва да се помогне на тези хора да се върнат към нормалния живот. Те намериха спокойствие тук, ориентираха се в България, страшно важно е да започнат нормалното ежедневие“, отбеляза тя.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама