Kръщават улица в Италия на Пейо Яворов

19:45, 18 май 22 / Любопитно 25 1540 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Общинското ръководство на Борго Верчели, наричано още Борго Булгаро, стартира процедура по именуване на улица на известния български поет и революционер Пейо Крачолов Яворов. Идеята за това се ражда по време на официално посещение на кмета на Чирпан Ивайло Крачолов в Борго Верчели преди месец и половина, предаде БГНЕС.

Общината в провинция Верчели, регион Пиемонт, в Северна Италия, е исторически свързана с България от векове. В центъра на Борго Верчели се издига „Българският замък”, принадлежал на наше знатно семейство.

Именно до „Българския замък” се намира и улицата, която ще носи името на българския поет. Там ще бъде поставен и барелеф на гения на българската поезия.

Поглед назад: Пейо Яворов и фаталната му любов

По същото време общинските съветници на Чирпан взеха решение за именуване на площад „Борго Верчели (Булгаро)“ в родния град на прочутия български поет, съобщиха от Генералното Консулство на България в Милано.

След заседанията на общинските съвети официално бе открито дърво, символ на приятелството между Борго Верчели и България пред българския замък „Кастело Булгаро“ в селището. Това става по идея на Генералния ни консул в Милано Таня Димитрова. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама