Андрей Райчев: Позициите на Радев са по-близо до Борисов, отколкото до ПП

11:10, 18 май 22 / Политика 25 1691 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Последните социологически проучвания дават преднина на ГЕРБ пред „Продължаваме промяната“. По данни на „Маркет линкс“ ГЕРБ са пред ПП с 6%.

Факт е, че ГЕРБ не расте. Но едно много голямо и сериозно постижение на партията е, че успя да запази своите 650 хил. гласа. Така че резултатът от това проучване се дължи на отлив от „Продължаваме промяната“. Имайте предвид обаче, че едни 10% от хората симпатизират на ПП и си гласуват за тях. А става дума за ядро от около 300 хил. души. Останалите гласове, които получиха на изборите, бяха не толкова подкрепа за тях, а по-скоро въз основа на сваляне на ГЕРБ от власт. Същия епизод наблюдавахме и със Слави Трифонов от по-предходните избори. Става дума за негативен вот, който отива към потенциалния победител. Точно такива гласове в момента губят „Продължаваме промяната“ и не се знае докъде ще ги загубят. Засега са до 17%, техният електорат са около 300 хил. души. Така че този спад е наистина много интересен, но не означава ръст на ГЕРБ“, заяви социологът Андрей Райчев в интервю за „Телеграф“.

Три са факторите, които смаляват електората или съответно го увеличават - цените, Украйна и Северна Македония. Това са трите въпроса и в зависимост кой как работи, какви позиции заема - печели или губи“, обясни той и даде пример с „Възраждане“, които вече са средна, а не малка партия. „Така че вече са няколко средните партии - БСП, „Възраждане“, ДПС и ДБ. Тези четири партии се движат в рамките на 10-те процента. А Слави Трифонов – обратно, извървява пътя от средна към малка. Имаме и две големи партии - ГЕРБ и ПП, но „Продължаваме промяната“ вече май вървят към средна партия. Но нека приемем, че е голяма. Имаме и две много малки партии - на Мая Манолова и ВМРО. При формацията на Стефан Янев „Български възход“ също има тенденция да върви от малка към средна. Така че десет субекта ще оформят най-вероятно следващото състезание, когато и да са изборите. Не ми се вярва да се появи 11-и играч“, коментира той.

Новата левица 

„Лявото винаги е съвпадало в общи линии с БСП. Сега обаче се афишира зараждане на нова левица. Затова електоратът се е спрял на Мая Манолова, Корнелия Нинова и Стефан Янев. Дали Янев ще успее, е много труден въпрос. Ако още с първото си явяване на избори победи БСП, ще е огромно постижение за него. Друг е въпросът дали ще може да се определи като ляв, но засега май успява да го направи най-вече заради отношенията, които имаше, с президента Румен Радев. Дори ако погледнете БСП, те нямат сложни отношения с Радев, напротив. Електоратът на БСП го одобрява и подкрепя. Но в какви отношения ще бъдат след време Янев и Радев, е друг въпрос“, каза Райчев.

Разочарованието като правило

По принцип всяко правителство е разочароващо. Това е общо правило за всяка власт, особено в труден момент като сега. Когато обаче електоратът намалява, това винаги се случва по-бавно при голямата партия в коалицията, отколкото при другите по-малки. Така засяга повече „Има такъв народ“, ДБ и Нинова, отколкото ПП. Това се наблюдаваше и при управлението на Бойко Борисов, ако помните. ГЕРБ оцеляваше, а малките му партньори губеха. Така на последните избори ВМРО не влезе в парламента. Това стана и с Реформаторския блок преди години, докато Борисов претърпя по-малко загуби. Сега това се отнася и за партията на Слави Трифонов. Той понесе големи щети именно защото е коалиционен партньор, което не му хареса особено“.

Радев и ПП – докъде?

Въпросът е дали от студена война ще преминат към гореща. Но отговорът е, че не знам. Може и да се стигне. Независимо че Кирил Петков и Асен Василев са негови министри, това е минало забравено. То е свършено. Реалността сега е студена война“, заяви Андрей Райчев. „Така че позициите на Радев вече са по-близки до тези на Бойко Борисов, отколкото до техните“.

Радев се държи по-свободно, защото той е единственият човек, на когото не му предстоят избори. Той може да си налага идеите, защото преди това трябваше да се съобразява с Корнелия Нинова, за да може червеният електорат да гласува за него. Сега не е в тази ситуация, има максимална степен на свобода. Само веднъж сме виждали такъв случай - при втория мандат на Георги Първанов. Но тогава пък той се зае с една непосилна задача - да създаде ляво-дясна партия. Направи АБВ, но не успя в това начинание. Засега не виждам Радев да се стреми към подобно нещо, така че може би ще е по-свободен в този мандат“.

Ами предсрочни избори?

„Хората не искат, знаете, че им се наложи да ходят на няколко избора. Но все пак има ситуации в политиката, в които може да стане. Само че дори и да падне това правителство, не изключвам опит в рамките на този парламент да се направи ново, поне за една година, за да се избегнат избори. Все пак ПП прескочиха първата си много трудна бариера - тази за Украйна, и дадоха заден и помощта се сведе до ремонта на някаква военна техника, но и това няма голяма рационалност“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама