„Маркет линкс“: Костадинов с по-високо доверие от Петков

09:45, 17 май 22 / Политика 25 1514 Шрифт:
Биляна Иванова

Тенденцията на спад на доверието в институциите и в основните за нашия политически пейзаж лица е налице и в последния месец. Това основно се дължи на няколко кризи, които формират перфектната буря. Тези тенденции се разгръщат основно от началото на войната, съвпадат с първите месеци на настоящия кабинет, който заедно с Народното събрание продължава да губи доверието на българските граждани, заяви пред БНР Добромир Живков, управител на социологическа агенция „Маркет линкс“, която днес представи най-новото си проучване.

Националното проучване е финансирано и реализирано съвместно от bTV и „Маркет линкс“, проведено сред лица над 18 г. в страната в периода 29 април – 8 май 2022 г. по методите на пряко лично интервю и онлайн анкета.

Българското общество изпитва най-високо доверие към държавния глава Румен Радев (48%), недоверието срещу него възлиза на 33%. На второ място е бившият служебен премиер Стефан Янев с 28% доверие и 72% недоверие. Трети е лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов с 22% доверие и 65% недоверие. На четвърто място се нарежда лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов с 19% доверие и 58% недоверие.

На пето място е премиерът Кирил Петков със 17% доверие и 68% недоверие. След него се нарежда лидерът на „Има такъв народ“ също със 17% доверие и 63% недоверие.

На седмо място е вицепремиерът и лидер на БСП Корнелия Нинова с 16% доверие и 70% недоверие. Предпоследното място е за лидера на „Демократична България“ Христо Иванов с 11% доверие и 67% недоверие. На последното място е лидерът на ДПС Мустафа Карадъйъ с 10% доверие и най-висок процент на недоверие – 81%.

„Усещането на българските граждани е, че се чувства несигурност. Чувства се, че управлението все още в някаква степен се лута, прави грешки, поправя ги в движение, ако е възможно и затова, особено в тези тежки кризи, се губи усещането за силно и убедително лидерство в страната“, заяви социологът Добромир Живков в ефира на bTV.

Доверието към правителството и Народното събрание

От януари до април доверието към Народното събрание е спаднало с 14% (от 22% на 8%), а към правителството с 19% (от 36% на 15%). „Когато нямаме доверие в институциите, трудно подкрепяме, понякога не разбираме или отказваме да разберем защо се провежда една или друга политика. За три месеца сегашното управление стигна до нивата, с които приключи кабинетът „Борисов 3“ и съответно 44-я парламент. В момента, въпреки този импулс, който имахме през есента и зимата, отново сме изправени пред риска българското общество да не може да приема и дори да оказва в някои ситуации съпротива на решенията, които взима изпълнителната власт“, обясни Живков.

Ако изборите бяха днес? 

Най-много български граждани (22,9%) биха гласували за ГЕРБ, ако изборите бяха днес. По думите на Димитър Живков „потенциалът на партията е близо до тавана". 

На второ място е „Продължаваме промяната“ с 16,9%При ПП е „очевидна низходяща тенденция“, като е възможно дори да не спре на тези нива, въпреки мащабните антикризисни мерки, смята социологът. 

След тях се нарежда БСП с 11%, следвана от ДПС с 9,3% и „Възраждане“ с 8,6%. „Възраждане" успя да бъде най-гласовитият глашатай на проруските позиции в страната. Това резонира в немалка част от обществото и партията и самият Костадинов успяват да капитализират отчасти това“, коментира Живков пред националното радио. Според него партията в момента се движи около „максималния резултат, който би могла да постигне като подкрепа в обществото“.

На предпоследното място е „Демократична България“ със 7,4%, а на последно е „Има такъв народ“ с 5,8%.

6,4% от анкетираните са дали отговор, че ще гласуват за друга партия. 11,7% не са решили, а 16% няма да гласуват.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама