Прилепите са по-интелигентни от някои породи кучета

19:35, 17 май 22 / Любопитно 25 1706 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Интерактивната инсталация в Националния природонаучен музей към БАН кани да надникнем в загадъчния свят на прилепите. Инсталацията е озаглавена „В малкия голям свят на прилепите“.

Посетителите могат да отидат на експедиция дълбоко в сърцето на Природонаучния музей, където се случва научната работа и се държат ценните видове, обясни пред БНР Антония Хубанчева, асоцииран сътрудник към музея. Хубанчева е изследовател прилеполог, работи в университет в Дания като мениджър на изследователска станция.

1439 са видовете прилепи по света. Една част от тях са открити през последните години – нов вид е открит и в Европа.

В България има 33 вида прилепи.

„Има прилепи, които се хранят с прашец на цветя, които се хранят с жаби, с насекоми. Нашите прилепи в България се хранят само с насекоми. Всеки от тях играе много важна роля в екосистемите“, каза Антония Хубанчева.

Различните видове прилепи имат различни когнитивни способности, посочи Антония Хубанчева, която се удивлява от техния интелект. 

Те са по-интелигентни от едни от най-интелигентните породи кучета. Могат да възприемат информация толкова бързо, че дори аз, която се занимавам от 15 години с тях, все още се изненадвам. Те я помнят много дълго време. Прилепите живеят много дълго време. Могат да живеят над 45 години“.

Според Хубанчева изживяваме „началото на колапса на биологичните системи на Земята“.

Намираме се в шестото масово измиране. Предното – петото, е унищожило динозаврите. Прилепите са силно застрашени от изчезване. Има някои, които са много по-уязвими. Биологичното разнообразие, такова, каквото го познаваме и каквото крепи живота на планетата, климата и живата обвивка на нашата планета, се разпада. Прилепите са важна част от него“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама