Археолози откриха загадъчни древни ями около Стоунхендж

16:05, 15 май 22 / Любопитно 25 1323 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Загадката на древния мегалитен паметник Стоунхендж в Уилтшър, Великобритания, продължава и до ден днешен да вълнува учените. Археолози сега съобщават, че са открили стотици ями около каменната структура, изкопани от човешка ръка около осмото хилядолетие преди Христа, пише сп. „Сайънс алърт“. 

Стоунхендж може да изгуби статута си на световно културно наследство

Разкопките около Стоунхендж, който фигурира в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО, са направени от археолози от университета на Бирмингам. Проучването им с помощта на съвременни електромагнитни методи разкрива ямите около загадъчния каменен комплекс, изкопани от хора още преди хилядолетия.

Според учените е възможно да има връзка между стълбове на Стоунхендж, появили се на мястото преди около 5000 години, и ямите. Всяка от тях е широка най-малко 2,4 метра. Най-старата и най-голямата от тях е с широчина 3 метра и дълбочина 1,85 метра.

Липсваща част от Стоунхендж беше върната на мястото си след 60 години

Археолозите все още нямат ясна представа за какво точно са служили ямите на нашите предци. Съществува версия, че те не са използвани за практически цели, а по-скоро за различни обредни ритуали, пише БТА.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама