Държавата проверява договор на общинска фирма за покупка на газ

18:19, 14 май 22 / София 25 628 Шрифт:
Ирина Иванова

Агенцията за държавна финансова инспекция ще извърши проверка на процедурата за покупка на природен газ от общинската фирма „Столичен автотранспорт“. Това съобщи БНТ, позовавайки се на информация от Столична община. Искането АДФИ да инспектира договора на транспортното дружество е направено от кмета на София Йорданка Фандъкова. А причината - да опровергае твърденията на депутата от „Продължаваме промяната“ Настимир Ананиев.

Днес в ефира на БНТ той заяви, че Столична община е платила два пъти по-скъп газ за автотранспорт, а сега служителите на „Столичен автотранспорт“ протестират, че няма пари за заплати. По негови изчисления са преведени с 20 млн. лв повече, както и комисионна от 2,7 млн. лв.

„София е купила 2 пъти по-скъпа газ за автотранспорта, който на 18 май иска да излезе на протест. Тя е платила 20 млн. повече за този газ и 2,7 млн. комисионна. Затова призовавам всички шофьори от автотранспорта - вместо да протестират пред правителството, да протестират пред общината, защото в Столична община пари има“, каза той.

От Столична община заявиха, че твърденията на Ананиев не отговарят на действителността. Столична община не купува природен газ и няма договори за природен газ. Твърденията на г-н Ананиев, че е сключила неизгоден договор категорично не отговарят на действителността“, посочват от общината.

За да се гарантира максимален контрол и прозрачност кметът на София Йорданка Фандъкова поиска от Агенция за държавна финансова инспекция (АДФИ) да извърши проверка на процедурата за покупка на природен газ на „Столичен автотранспорт“ ЕАД“, изтъкват от там. 

Внушенията на народния представител г-н Настимир Ананиев, направени в ефира на БНТ тази сутрин, имат за цел единствено да отвлекат вниманието от справедливите искания държавата да субсидира градския транспорт в София, които се намира в тежка криза заради повишените с между 200 и 300% цени на природен газ и електричество“, посочват още от Столична община. 

Преди дни вестник „Капитал“ съобщи, че през февруари шефът на „Столичен автотранспорт“ Слав Монов е сключил сделка на по-неизгодна цена за доставка на газ в сравнение с цените на „Булгаргаз“. Поет е и анжажимент да се плати няколко милиона за „услугата“ на специално избраната за целта фирма „Микс газ груп“, в чието управление е руският гражданин Андрей Владимирович Кристов.  Договорът с „Микс газ груп“, който според публикацията е за 45 млн. лв., е сключен на 22 февруари - точно два дни преди началото на войната на Русия в Украйна.

Това се случва не с процедура по Закона за обществените поръчки, а с процедура за договаряне без предварителна покана. В същото време частният превозвач „МТК гроуп“, който обслужва няколко линии от градския транспорт, купува природния газ от „Булгаргаз“. Общинската фирма се е договорила за 180 хил. мВтч природен газ за 12 месеца, като цената ще бъде различна за всеки месец и ще зависи от средната стойност на нидерландския хъб TTF. Освен това за всеки мегават час „Столичен електротранспорт“ се е съгласил да плаща по 7.50 евро комисиона. Това прави 1.35 млн. евро, или близо 2.7 млн. лв. за целия договор. В това споразумение и двата ценови параметъра са изключително спорни и ощетяващи общината, обобщава „Капитал“. 

Така избирайки „Микс газ груп“, общината се е отказала от доставките на „Булгаргаз“, чиито цени са значително по-ниски от индекса на TTF. Изчисленията са, че през март цената на природния газ на „Булгаргаз“ е 120 лв/мвтч, но „Столичен автотранспорт“ го купува от посредника на 260 лв/мвтч плюс 15 лв/мвтч комисиона. Така само за март са направени 2.5 млн. лева допълнителни разходи.

От Столична община отговарят, че преди да сключи договор с частната фирма, ръководството на „Столичен автотранспорт“ се е опитало да привлече „Булгаргаз“ като участник в процедурата. „Преди няколко дни в публичното пространство беше тиражирана информация, че „Столичен автотранспорт“ е сключил ненужен и неизгоден договор с частен доставчик на газ, вместо с държавния доставчик „Булгаргаз“. Дружеството изпрати опровержение, в което подчертава, че по закон няма право да купува газ на регулирания пазар. Затова от години дружеството обявява търгове за закупуване на природен газ на Софийската стокова борса. Със свои писма директорът на „Столичен автотранспорт“ два пъти информира „Булгаргаз“ за обявената през март поръчка за газ, но държавното дружество не е проявило желание да участва в борсовата сделка като търговец. На 18 февруари 2022 г. „Столичен автотранспорт“ е сключил договор за доставката на 180 хил. МВч за 26 802 000 лв. Не отговарят на истината разпространените твърдения, че договорът е на стойност 45 млн. лв.“,пишат в позицията си от Столична община.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама