Седмица без социални мрежи, как това ще ни се отрази

13:05, 14 май 22 / Любопитно 25 1246 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

За никого не е тайна, че повечето от нас живеят приковани към телефоните си. Преглеждайки социалните мрежи, се стремим към фалшив живот, което в дългосрочен план води до депресия и тревожност. Според ново изследване, публикувано в списание „Cyberpsychology, Behaviour and Social Networking“, почивката от социалните медии само за седмица може да намали депресията и тревожността.

Проучване на Университета в Бат е установило, че хората, които са си взели почивка от платформи като TikTok, Instagram, Twitter и Facebook за седем дни, са имали повишено усещане за благополучие.

Изследователите разделят извадка от 154 души на възраст от 18 до 72 години на две групи - на едната е забранено да използва социалните медии, а на другата - не. Участниците са използвали социалните медии средно по осем часа седмично. Те са подложени първоначално на тест за изходните си нива на тревожност и депресия, както и за чувството си за благополучие. За измерването му са използвани твърдения като „Чувствам се оптимист за бъдещето“ и „Мисля ясно“. На участниците са зададени въпроси, сред които „колко често през последните две седмици сте били обезпокоени от слабия интерес или удоволствие от правенето на неща“.

Тревожността е наблюдавана с помощта на скалата за общо тревожно разстройство, която задава въпроса колко често човек е притеснен от чувството на нервност или напрежение, или от невъзможността да спре да се тревожи.

При тези, които са си взели едноседмична почивка от социалните медии, усещането за благополучие се е повишило от средно 46 до 55,93 по скалата за психично благосъстояние на Уоруик-Единбург. Нивата на депресия в тази група са спаднали от 7,46 на 4,84, а тревожността - от 6,92 на 5,94 по скалата.

Водещият автор д-р Джеф Ламбърт от Департамента по здравеопазване на университета заяви, че промените представляват умерено подобрение на депресията и усещането за благополучие и малко подобрение на тревожността.

Много от нашите участници съобщиха за положителен ефект от прекъсването на достъпа до социалните медии, като подобриха настроението си и намалиха тревожността си като цяло. Това показва, че дори малка почивка може да окаже влияние“. Разбира се, социалните медии са част от живота и за много хора те са неизменна част от това, което са, и от начина, по който взаимодействат с останалите. „Но ако прекарвате часове всяка седмица в скролване и чувствате, че това ви влияе негативно, може би си струва да намалите използването на социалните медии, за да видите дали това ще помогне“, каза Ламбърт.

Прелистването на съдържанието е най-често срещаната дейност, която потребителите на социалните медии извършват. Резултатите от изследването потвърждават предишни изследвания в САЩ и Обединеното кралство, които свързват редовното използване на социалните медии с по-високите нива на депресия и тревожност, пише БГНЕС.

В доклада се подчертава, че не е установено дали използването на социалните медии води до проблеми с психичното здраве и дали предварително съществуващото чувство на ниска самооценка кара хората да бъдат онлайн като средство за утвърждаване.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама