Украйна най-вероятно печели битката за Харков

12:30, 14 май 22 25 1713 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Украинските сили „изглежда са спечелили битката при Харков“, посочва Института за изследване на войната.

Русия е била възпрепятствана да обгради града и сега руските сили са се отказали от опитите да го направят. Според анализи руските части не са се опитвали да задържат позициите си срещу контраатакуващи украински войски около Харков.

Говорител на украинския генерален щаб, цитиран от АФП, каза, че в региона „основните усилия на врага са насочени към осигуряване на изтеглянето на неговите части от град Харков“.

Междувременно журналисти на Ройтерс казват, че града е тих от около две седмици. Все още се съобщава, че Москва бомбардира близки райони. В петък руски медии посочват, че руските сили са ударили оръжейно склад в региона.

Превземането на Харков беше ключова руска цел и градът беше силно обстрелван по време на инвазията, което доведе до стотици убити цивилни. В последното си видеообръщение президентът на Украйна Володимир Зеленски каза, че украинските сили правят всичко възможно, за да освободят страната.

Украйна влиза в нова фаза на войната

Украйна влиза в нова фаза на войната. Това написа в профила си във Facebook министърът на отбраната на Украйна Алексей Резников.

„Навлизаме в нова, дълга фаза на войната. За да я спечелим, трябва внимателно да планираме ресурсите, да избягваме грешки, да проектираме силите си така, че врагът да не издържи“, написа Резников. По негова оценка към 9 май Русия е претърпяла стратегическо поражение - не можа да унищожи Украйна чрез военна интервенция и да смени властта с руски марионетки. „Към това трябва да се добави и стратегическото поражение в международен план. Цивилизованият свят засилва икономическите санкции, а Финландия и Швеция се готвят да влязат в НАТО, международният контекст за Кремъл системно се влошава. Светът получи шанс да победи диктатурата, която създава глобална опасност“, отбелязва министърът.

Днес можем да отчетем 200 свалени руски военни самолети. Толкова Русия не е губила в нито една война за десетки години. Русия загуби и 27 000 войници, от които немалко са съвсем млади наборници. Русия загуби повече от 3000 танка, бронирани бойни машини, голямо количество обикновени военни транспортни средства, вертолети, дронове и всичките перспективи като държава. И защо? За да постои още малко паметникът на Ленин във временно окупирания Геническ (малък град на Азовско море)? Русия не може да постигне нищо повече и няма да постигне“, заяви във вечерното си видеообръщение президентът Володимир Зеленски. 

Никой не може да каже днес колко ще трае войната. Правим всичко, за да освободим земята си бързо. Нашият приоритет е войната да е кратка. Но това не зависи само от нашите хора, които и без това дават максимума“, отбеляза държавният глава и подчерта, че това зависи и от европейските страни, които подкрепят Украйна. 

Украинското разузнаване предвижда войната да приключи преди края на годината

Ръководителят на украинското военно разузнаване генерал-майор Кирило Буданов заяви в интервю за „Скай нюз“, че войната с Русия „върви толкова добре, че ще достигне повратен момент в средата на август и ще приключи преди края на годината“. „Скай нюз“ коментира, че това е „най-оптимистичната прогноза“ на висш украински представител, предаде БНР. В резултат на това ние ще възстановим  украинската власт във всичките си територии, които загубихме, включително Донбас и Крим“, изтъкна генералът. Той допълни, че руската тактика не се е променила, въпреки предислоцирането на изток, но Русия понася тежки загуби.

В ексклузивното интервю за медията Кирило Буданов заяви също, че  в Русия вече се подготвя преврат за свалянето на Путин и че руският президент е сериозно болен от рак.

„Скай нюз“ припомня, че Кирило Буданов е прогнозирал точно кога Русия ще нахлуе в Украйна, докато останалите в украинското правителство са били скептични за такъв сценарий. 

Буданов отказа да говори за украинските загуби. Генералът каза, че не е изненадан от руските военни неуспехи, защото украинците познават добре своя враг и плановете му. „Ние се сражаваме с Русия 8 години и приказките за руската военна мощ са мит. Това е просто една орда с оръжия“, заяви генерал-майор Кирило Буданов за „Скай нюз“.

Лойд Остин разговаря със Серхей Шойгу за първи път от началото на войната

Първият разговор след началото на войната в Украйна проведоха Лойд Остин и Сергей Шойгу. „Министърът на отбраната на САЩ призова руския си колега да предприеме незабавни действия за прекратяване на огъня“, съобщиха днес от Пентагона. Остин подчертал и важността на поддържането на линиите за комуникация. Други подробности за съдържанието на разговора не бяха дадени. 

За последно двамата имаха контакт на 18 февруари, шест дни преди руските сили да нахлуят в Украйна, припомня БГНЕС.

Така наречените линии на комуникация касаят възможността за връзка между двете супер сили при военно нагнетяване на напрежението помежду им - с цел да не ескалират необратимо ситуацията. Наблюдатели многократно изтъкваха през последните два месеца и половина, че линиите не работят. А са функционирали по-надеждно например при Карибската криза в средата на миналия век.

Вчера разговаряха и лидерите на Русия Владимир Путин и германският канцлер Олаф Шолц. Руският президент заявил, че напредъкът в преговорите с Украйна е блокиран от Киев. Но двете страни продължавали контактите на различни нива.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама