Проф. Герджиков вече не е „ректор на ректорите“

19:49, 13 май 22 25 2362 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Проф. Анастас Герджиков загуби драматично поста председател на Съвета на ректорите и вече няма да е „ректор на ректорите”, както го нарече лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по време на предизборната кампания за президент. Тогава Герджиков беше издигнат за държавен глава от инициативен комитет и подкрепен от партията на Борисов. Той стигна до балотаж, но изгуби от Румен Радев.

ЦИК няма да глоби Борисов за агитация за балотажа

Ректорът на Софийския университет бе единственият номиниран за поста председател на съвета. Герджиков се бореше за втори мандат, като за да бъде избран, имаше нужда от 25 гласа за. В крайна сметка с 24 гласа за срещу 24 противкандидатурата му бе отхвърлена.

След около месец ще се проведат нови избори за ново ръководство на Съвета на ректорите.

Герджиков е сред реформаторско настроените ректори и често е сред подкрепящите реформата във висшето образование промени, предлагани от Министерството на образованието и науката. В последно време защити, макар и с резерви, идеите за сливане на университети, както и за реформа на методиката за атестация и оценка на преподавателите, пише Mediapool.

Именно предложената от МОН нова методиката за атестация в момента е във фокуса на недоволството на академичната общност. Изискванията са прекалено завишени в част от научните направления и вместо да се стимулира публикационната активност в международни издания, тя се налага с административно разпореждане, което може да отблъсне част от преподавателския състав от академична кариера.

„Абе, Желю, ти турчин с фес ли си?“

Действащият закон дава правото на университетите сами да определят правилата за оценяване на преподавателите си. В същото време МОН настоява текстът да бъде променен, така че правителството да може определи национална методика за атестация. В интервю за Offnews проф. Герджиков също застъпи тезата, че е необходимо да има национална методика, с което е възможно да е загубил доверието по този въпрос на част от колегите си ректори.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 11:19, 14 май 22

Какъв може да бъде човек с лакирани нокти

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама