За първи път: Снимаха гигантската черна дупка в центъра на Млечния път

15:00, 15 май 22 / Любопитно 25 1437 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

За първи път снимаха черната дупка в центъра на нашата галактика – Млечния път. Свръхмасивната черна дупка е с диаметър около 60 милиона километра. Ако беше на мястото на Слънцето, тя щеше да достига до траекторията, по която обикаля Меркурий, предаде Нова телевизия.

Черната дупка, наречена Sagittarius (Стрелец) A* или Sgr A*, е само втората изобразявана някога. Това стана с помощта на същото международно сътрудничество на Event Horizon Telescope (EHT), което през 2019 г. разкри първата снимка на черна дупка в историята - на намираща се в центъра на друга галактика, пише „Дневник“.

„Изображение показва ярък пръстен, обграждащ тъмнината, издайнически знак за сянката на черната дупка. Светлината, излизаща от горещия газ, завихрящ се около черната дупка, ни изглежда като ярък пръстен. Светлината, която е твърде близо до черната дупка - достатъчно близо, за да бъде погълната от нея - в крайна сметка пресича хоризонта ѝ и оставя след себе си само тъмна празнота в центъра“, поясни астрономът от университета в Аризона Фериал Йозел на пресконференция във Вашингтон.

Стрелец A* е с 4 млн. пъти по-голяма маса от Слънцето и се намира на около 26 хил. светлинни години от Земята.

Черните дупки са свръх плътни обекти с изключително силна гравитация, от която не може да се измъкне дори светлината. Затова наблюдението им е изключително предизвикателство. Хоризонтът на събитията на черна дупка е точката, от която няма връщане: там всичко - звезди, планети, газ, прах и всички форми на електромагнитно излъчване - изчезва в забвение.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама