„Не е приемливо да признаем Македонската църква като Охридска архиепископия“

17:23, 12 май 22 25 1692 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

За нас е неприемливо да признаем Македонската църква като Охридска архиепископия. Това заяви ловчанският митрополит Гавриил по повод решението на Вселенската патриаршия да признае МПЦ под името Охридска архиепископия.

Вселенската патриаршия признава македонската църква като Охридска архиепископия

През 2018 г. непризнатата от Сръбската православна църква Македонска православна църква официално поиска от Вселенската патриаршия признаване. Тя се обърна за съдействие и към българската, която бе призована от църквите в Сърбия, Русия и Гърция да не се меси във вътрешните работи на духовенството в Белград. Тогава Вселенският патриарх каза, че БПЦ греши в подкрепата си за македонската. Година по-късно Вартоломей каза, че ще разгледа искането, припомня „Дневник“.

Богослови определят решението като „нож в гърба“ на Българската православна църква, за която Охридската архиепископия е част от историческото и духовно пространство, както и най-старата българска църковна институция. Преди години от МПЦ поискаха Българската православна църква да бъде обявена за тяхна църква-майка, но веднага след като бе сформирана комисия към Светия синод на БПЦ по този въпрос, владиците от Северна Македония започнаха да се обръщат за съдействие директно към Вселенската патриаршия.

Ако бъде дадено името Охридска архиепископия на Македонската църква, това за нас ще е много лошо. Това би ни лишило от огромна част от нашата църковна история и от нашата правосубектност“, коментира митрополит Гавриил в ефира на БНР.

Митрополит Гавриил уточни, че все още не е получено решението на Вселенската патриаршия. „Решението на Вселенската патриаршия трябва да бъде много точно преведено, за да знаем какво е казано, но ясно е, че вселенският патриарх възстановява евхаристическото общение с охридския архиепископ и народа, тоест признава каноничния статут на Македонската православна църква. Иначе в самото решение никъде точно не е определено името ѝ, но се споменава като Охридска църква. Трябва да се види как ще реагира и Сръбската църква, защото на нея пък е възложено уреждането на административните въпроси. Трябва да видим и тя какво ще реши“.

На въпрос какви са правилата, ако БПЦ не е съгласна с решението на Вселенската църква Гавриил каза, че не знае какво следва, но „ние трябва да кажем това, което е истината и да ни послушат, да не се лишаваме от нашата правосубектност“. Той настоя да реагира не само църквата, а цялото българско общество, защото този въпрос засягал целия български народ и неговата история.

По думите му БПЦ не можела да стане църква майка на МПЦ, защото в нейния устав пишело, че тя е приемник на Охридската архиепископия и това би означавало, че МПЦ е църква майка на БПЦ. Също така БПЦ нямала право да свали схизмата на МПЦ, тъй като право на това нещо имала само църквата майка, а от 1920 г. такава била Сръбската православна църква.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама