Украйна повдигна първото обвинение за военно престъпление срещу руски пленник

08:31, 12 май 22 25 1458 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Украинският главен прокурор Ирина Венедиктова съобщи, че прокуратурата е предявила обвинение във военно престъпление на пленен руски войник, за пръв път от началото на конфликта, предаде „Асошиейтед прес“.

21-годишният сержант Вадин Шишимарин е обвинен в убийството на невъоръжен 62-годишен цивилен, застрелян, докато карал колело. Убийството е било извършено в с. Чупахивка, четири дни след началото на военните действия.

Шишимарин, който е бил част от танков батальон, може да получи затвор до 15 години. Главната прокурорка не уточни кога ще започне процесът, пише „Мediapool“.

Главната прокуратура на Украйна е заявявала, че разследва над 10 700 предполагаеми военни престъпления, извършени от руски сили и е идентифицирала над 600 заподозрени, припомня АП.

Зеленски обсъди с Шолц отбранителната помощ

Украинският президент Володимир Зеленски вечера е разговарял с германския канцлер Олаф Шолц и са обсъдили отбранителната помощ, сътрудничеството в енергийния сектор и засилването на санкциите срещу Русия, предадоха „Ройтерс“ и ДПА. „Оценяваме диалога на високо равнище с Германия и подкрепата в нашата борба“, заяви Зеленски в Тwitter.

Говорител на германското правителство съобщи, че по време на разговора Шолц е подчертал, че от Русия зависи да спре незабавно военните действия в Украйна, да изтегли войските си и да възстанови суверенитета и териториалната цялост на Украйна.

Освен това двамата са обсъдили конкретни, практически начини за по-нататъшна подкрепа на Украйна и са се уговорили да продължат да поддържат връзка, добави говорителя. Зеленски е информирал Шолц и за състоянието на преговорите за прекратяване на насилието.

Украинската вицепремиерка Ирина Верешчук съобщи тази вечер пред в. „Украинска правда“, че Киев е предложил на Москва да освободи пленени руски военни, в замяна на освобождаване на украинските военни, защитаващи завода Азовстал в Мариупол.

561 убити войници от Националната гвардия на Украйна

Близо 561 войници от Националната гвардия на Украйна, към която принадлежи по-специално полкът „Азов“, окопал се в стоманодобивния завод „Азовстал“ в Мариупол, са били убити от началото на руската инвазия. Това съобщи началникът на формированието Олексий Надточи, цитиран от „Франс прес“. Той уточни по време на разпространена онлайн пресконференция, че още 1 697 членове на Националната гвардия са били ранени в конфликта.

Изнесените данни са рядък отчет от страна на украински представител за военните загуби, регистрирани от украинската армия от началото на войната. Украинското министерство на отбраната, както и това на Русия обичайно не коментират точните данни на военните загуби на съответната страна.

В средата на април украинският президент Володимир Зеленски определи на близо между 2500 и 3000 души броя на убитите украински военни. Близо 10 000 украински войници са били ранени и „е трудно да се каже колко от тях ще оцелеят“, допълни президентът.

Националната гвардия на Украйна, подчинена на вътрешното министерство, е създадена през март 2014 г. в резултат на проевропейското движение на Майдана, което доведе до свалянето от власт на проруския президент Виктор Янукович, тъй като новите власти се опасяваха от руска военна интервенция в Източна Украйна, посочва АФП.

Русия призова хуманитарни организации да евакуират украински градове

Ръководството на руските въоръжени сили призова хуманитарни организации да евакуират градове в Източна Украйна, предаде ДПА. Предвид надвисналата катастрофална хуманитарна ситуация на повечето цивилни в Краматорск и Славянск, призоваваме международната общност, ООН, ОССЕ и Международния комитет на Червения кръст да вземат незабавно всички мерки за бързата и безопасна евакуация на цивилни от тези градове“, намиращи се под контрола на украинските въоръжени сили, заяви генерал-полковник Михаил Мизинцев.

Той обвини украинските сили, че използват цивилното население на собствената си страна като човешки щит. Според Мизинцев в двата града, смятани за опори на украинските отбранителни линии в източната част на страната, остават около 90 000 цивилни.

Чешкият сенат: В Украйна се извършва геноцид

Горната камара на чешкия парламент прие резолюция, с която призовава правителството да признае предполагаемите военни престъпления в Украйна като геноцид.

„Критикуваме престъпленията, които руските войски извършват в тази операция. Те са военни престъпления. Тъй като те се основават на етническа принадлежност, език, принадлежност, място на пребиваване, (те) по същество носят белезите на геноцид“, каза сенатор Павел Фишер пред депутатите в чешкия сенат и подчерта. Предложението бе прието с 55 гласа „за“ и 1 „против“, пише БГНЕС.

Преди това подобни решения взеха законодателите на Литва (бел. ред. - преди два дни), които определиха Русия като „терористична държава“ и Естония в края на април. Извън Европа само канадският парламент до момента е определил действията на Москва в Украйна като геноцид. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама