Кралицата няма да прочете „речта на кралицата“ пред британския парламент

20:25, 10 май 22 / Свят 25 1574 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Принц Чарлз ще замести 96-годишната си майка кралица Елизабет II на церемонията по откриването на парламента на Великобритания във вторник, съобщи Бъкингамският дворец, позовавайки се на продължаващите проблеми с придвижването на монарха.

„Кралицата продължава да изпитва епизодични проблеми с придвижването и след консултация с лекарите си с неохота реши, че няма да присъства на държавното откриване на парламента“, се казва в изявление на двореца в навечерието на изпълненото с помпозност събитие. „По молба на Нейно Величество и със съгласието на съответните органи принцът на Уелс ще прочете речта на кралицата от нейно име“, се казва още в съобщението, като се има предвид най-големият ѝ син и престолонаследник Чарлз.

Дворецът добави, че най-големият внук на кралицата, принц Уилям, херцог на Кеймбридж и следващ в линията на наследяване, също ще присъства на сложната церемония по откриването на парламента.

В качеството си на държавен глава кралицата обикновено председателства ежегодното събитие, като прочита законодателната програма на своето правителство в обръщение от позлатения трон в Камарата на лордовете. Тя е пропуснала само две държавни откривания по време на рекордното си 70-годишно управление - през 1959 и 1963 г., когато е била бременна с принц Андрю, а след това и с принц Едуард.

Преиздават „God Save The Queen“ преди платинения юбилей на кралицата

Монархът рядко се появява на публични места, откакто прекара непланирана нощ в болница през октомври миналата година и се оплакваше от затруднения при изправяне и работа, както и от преболедуване от коронавирус. През последните месеци кралицата намали многобройните си публични изяви, а миналата седмица от двореца обявиха, че това лято няма да присъства на кралските градински партита, които обикновено са редовна част от годишния ѝ дневник, съобщи АФП, цитирана от БГНЕС. 

Монархът наскоро се завърна в замъка Уиндзор след едноседмична почивка в имението си Сандрингам в Норфолк, Източна Англия, където на 21 април отбеляза 96-ия си рожден ден насаме. Кралската традиция от XVIII в. насам предвижда монархът да има и втори официален рожден ден, който обикновено се празнува в по-топло време през юни. Тазгодишният официален рожден ден съвпада с нейния платинен юбилей и четиридневни публични събития от 2 до 5 юни, с които се отбелязва рекордната 70-та година на престола. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама