Поход „срещу руския фашизъм“ в София

19:29, 09 май 22 25 1499 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Шествие наречено „Поход срещу руския фашизъм“ се провежда тази вечер в София. Събитието бе организирано във Facebook. То тръгна от площад „Независимост“. Исканията на демонстрантите са България да конкретизира каква помощ ще окаже на Украйна. По думите им датата не е избрана случайно и заради Деня на Европа, и заради Деня на победата в Москва.

Спрените доставки на руски газ, казват още протестиращите, за пореден път доказвали зависимостта на София от Москва. Всеки опит страната ни да демонстрира независимост провокирала нова атака на агресия от Путин.

Това е цивилизационен избор. Избрали сме страната на цивилизацията срещу войната на Путин“, каза един от участващите в похода, цитиран от Нова телевизия. 

„Доведе ме възмущението от това, което извършва Русия. Това е някакъв кошмар. Те говорят за фашизъм, а всъщност се превърнаха в нацистка държава“, изтъкна друга протестираща.

Полицейското присъствие в района е засилено. По предварителна информация протестиращите ще минат през сградата на МВР и Националното радио. За финал върху сградата на руското посолство ще бъде прожектиран украинският флаг. Засега няма напрежение сред протестиращите. 

Боядисаха с дрон фигура на Паметника на съветската армия

Традиционно днес се провежда и поход на „Безсмъртния полк“

Междувременно днес се провежда и марш на „Безсмъртния полк“ в редица градове на страната. Превърналата се в традиция международна гражданска инициатива ще отбележи 77-ата годишнина от Деня на победата. Тази година провеждането на „Безсмъртният полк“ беше забранено в много държави, но не и у нас. В София маршът започва от Паметника на Незнайния воин. Прояви са организирани още във Варна, Пловдив и Бургас. Участниците веят червени знамена и поднасят цветя и венци пред паметниците на победата.

По рано се появи напрежение пред Паметника на съветската армия, където за отбелязването на Деня на победата изненадващо се появи и руският посланик Елеонора Митрофанова.  Цяла нощ рокери от „Безсмъртния полк“ - организация, която се определя като наследник на участници във Втората светована война, пазиха паметника от набези. До посегателство се стигна - по въздух. Монументът беше залят с бои в цветовете на украинското знаме от дрон. Отрано около паметника се събра и група, отганизирала се в социалните мрежи. Полицията отцепи Паметника на Съветската армия за кратко и изолираха противниците на Деня на победата, пише bTV.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама