Караджов: Тол таксите ще се вдигат, няма връщане назад

19:15, 09 май 22 / Политика 25 1786 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

За мен няма връщане назад за тол таксите, заяви вицепремиерът и регионален министър Гроздан Караджов в ефира на bTV по повод искането на превозвачите да не се въвежда плащания за ползването на второкласните пътища от тежкотоварните автомобили. Регионалният министър отбеляза, че ако се гласува въпросът за отлагане на въвеждането на тол таксите, той ще гласува против.

От 1 юли и второстепенните пътища стават платени за камионите

Караджов е категоричен, че няма да си подаде оставката, докато счита, че прави всичко в ресора си по правилния начин.

Според регионалния министър твърденията на превозвачите, че въвеждането на тол таксата ще доведе например до скок на цената на хляба с 50 ст. са неверни. Той представи изчисления на неговото ведомство, че таксата на второкласните пътища ще добави една стотинка на всеки 20 хляба.

Регионалният министър коментира и скандала възникнала на срещата на правителството с превозвачите. Надделяха емоциите на срещата с превозвачите, трябваше да погледнем по-прагматично и да дебатираме по исканията. Изложението на премиера беше прекъснато 2-3 пъти и нещата ескалираха. Не съм в положението да оценявам поведението нито на тези, които напуснаха, още по-малко това на министър-председателя“, каза Караджов.

Аз съм дал пример как трябва да разговаряме пред уеб камерите така, че всичко да се излъчва и да има запис. Всичко публично, всичко на масата да се вижда и да се знае. Да ги няма приказките за задкулисието. Пред нас поставиха 4 въпроса, които са ясни и разбираеми. Онзи, който ме касае, е тол таксата и въвеждането ѝ в пълния ѝ обхват така, както е било замислено“, допълни регионалният министър.

Тя (бел. ред. - тол таксата) си е въведена. Просто в момента за второкласните пътища се начисляват 0 стотинки на километър. По-тежките автомобили плащат 0, всички останали леки автомобили си плащат винетка. Това е справедливо ли е? Не трябва ли да мисля повече за българските граждани? Трябва ли да мисля повече за българските граждани? Трябва да мисля за българските граждани“, каза Караджов.

„Просто казваме: „Този, който уврежда повече пътищата, по-тежкотоварния, трябва да плати повече“. Следователно, ако гражданите условно казано в момента плащат 270 милиона от винетки, трябва това нещо да представлява 1/3 от общата събираема сума. Значи трябва да се вдигне цената на тола веднъж и второ, да се отиде към пълния му обхват“, заяви регионалният министър.

Около 1 милиард струва поддръжката на пътищата към днешна дата грубо. Този 1 милиард би трябвало да може да се събере от всички ползватели“, отбеляза Караджов.

По думите му този 1 млрд. и сега се плаща, но се плаща от данъците, а това не е справедливо към тези, които нямат коли, а данъците им отиват за пътищата, вместо например за здравеопазване.

Караджов коментира още, че около 20% от парите на пътните фирми, които бяха гласувани от парламента на 20 април, са изплатени към днешната дата.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама