Започна ръчно изплащане на пенсиите и за май

12:56, 09 май 22 25 1307 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Започна ръчно изплащане на пенсиите и за май – 20 дни след кибератаката срещу „Български пощи“. 

За втори месец възрастните ще получават парите си по променен ред. Вместо от всеки пощенски клон, те могат да получат пенсията си само по постоянен адрес, регистриран в НОИ. Това се прави, за да не се допусне изтегляне на пенсията няколко пъти в различни клонове. Пенсионерите се записват и в хартиени списъци. 

Министерският съвет иска „Български пощи“ и БНБ да се проверяват от ДАНС

Както обикновено, в пощенските клонове има обявен график, а последният ден за изплащане на пенсиите е 20 май, петък. Хората, които получават парите си по банков път, вече имат превод за майските суми. За пореден месец към основната пенсия се изплащат две добавки - 60 лв. ковид добавка, която приключва следващия месец, и компенсация за намалените суми от пенсия и добавки през януари. Сумата ще е по-малка от априлската, тъй като през април имаше великденска добавка от 70 лв. за всички пенсионери.

От последното съобщение на „Български пощи“ за хакерската атака и пенсиите става ясно, че все още има хора, които не са получили своята великденска добавка, въпреки че и майските празници са зад гърба ни. „За изплащането на неизплатените Великденски надбавки клиентите ще бъдат уведомени допълнително“, пише в това съобщение, което е от 5 май.

Няма индикации за източени лични данни от „Български пощи“

В пощенските клонове от тъмни зори се извиха опашки от възрастни, а чакането е дълго заради ръчното въвеждане на данните. Някои хора ще трябва да се разкарват до друг град заради изискването да се явят в клона по постоянен адрес. „Аз съм се регистрирал преди два месеца в общината, но понеже по лична карта се водя в Асеновград, не можело да ги взема сега от тук, нямало ме в списъка“, оплака се човек на опашката в Ямбол пред кореспондента на БНР в града.

Дълги опашки има и в Пловдив. Градът бе епицентър на напрежение с пенсиите и в първите дни на атаката. Проблемът в няколко пункта там е, че обслужват много хора с малко служители. 

Опашките има и пред пощенските клонове в Бургас от сутринта. През целия ден в един от пощенските клонове в града ще се раздават пенсии, а разпределението на хората става в няколко салона с няколко служители на пощите, пише bTV. 

От „Български пощи“ помолиха възрастните, които имат възможност, да изчакат. „Призоваваме всички - когато е възможно да избягват ранните сутрешни часове, ако е възможно да не се струпват в първите няколко дни, за да работи максимално добре организацията“, каза вчера временният шеф на дружеството Богдан Теофанидис.

В станциите са възстановени само част от услугите като плащане на ток, вода, парно, телефон. A в Бургас, Сливен и Ямбол в пощенските клонове още не могат да се плащат сметките за вода. Услугите поетапно се възстановяват.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама