Кой е Робер Шуман - архитектът на проекта за европейска интеграция?

18:30, 09 май 22 / Любопитно 25 1304 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

На 9 май 1950 г. френският министър на външните работи Робер Шуман произнася „Декларацията на Шуман“. С нея той предлага създаването на Европейска общност за въглища и стомана (ЕОВС), която предвижда обединяване на производството на въглища и стомана на страните участнички.

Основана от Франция, Западна Германия, Италия, Нидерландия, Белгия и Люксембург, ЕОВС е първата от редица наднационални европейски институции, които в крайна сметка се превръщат в това, което днес наричаме Европейски съюз.

Отбелязваме Деня на Европа

Исторически контекст

През 1950 г., пет години след края на Втората световна война, европейските страни все още се опитват да преодолеят нанесените от нея поражения. Твърдо решени да избегнат друга подобна война, европейските правителства стигат до извода, че обединяването на производството на въглища и стомана би направило войната между исторически съперници като Франция и Германия „не само немислимо, но и практически невъзможно“, по думите на Декларацията.

Правилно се е смятало, че обединяването на икономическите интереси ще подобри жизнения стандарт и ще бъде първа стъпка към една по-обединена Европа. Присъединяването към ЕОВС е било отворено за останалите страни.

Робер Шуман участва във френската съпротива по време на Втората световна война и е заловен и държан пленник от нацистите. Преди войната той е член на френския парламент, а след нея заема редица високи постове във Франция. Написва Декларацията на Шуман с цел обединяване на Европа и предотвратяване на по-нататъшни войни.

Робер Шуман е избран за първи председател на Европейската парламентарна асамблея на 19 март 1958 г. Той заема тази длъжност до март 1960 г. Въпреки ограничените си правомощия, Асамблеята е много важна за Робер Шуман, тъй като това е политическа институция в пълния смисъл на думата: демократичен орган, едновременно представляващ народите, контролен орган спрямо изпълнителната власт и обединяващ елемент между Европейските общности, пише БГНЕС.

Ключови цитати от „Декларацията на Шуман“

„Световният мир не може да бъде запазен без съзидателни усилия, пропорционални на опасностите, които го грозят“.

„Обединението на Европа няма да стане отведнъж или според някакъв специален план. То ще бъде изградена чрез конкретни постижения, които първо създават чувство на солидарност“.

„Обединяването на прозиводството на въглища и стомана ще промени съдбата на регионите, отдадени дълго време на производството на оръжия, на които те самите най-често бяха жертви“.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама