Безценен римски бюст се озовава… в тексаски магазин за стоки втора ръка

20:05, 08 май 22 / Любопитно 25 2174 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

През 2018 г. Лора Йънг купува мраморен бюст в Goodwill, магазин за употребявани стоки в тексаския град Остин, само за 35 долара.

При по-внимателно разглеждане на слънчева светлина бюстът изглежда, че може да е „наистина, наистина стар“, казва тя пред Би Би Си. Йънг прави търсене в Google за римски мраморни бюстове и вижда, че те изглеждат подобно на нейния. След няколко запитвания и проучвания се оказва, че артефактът е римски бюст на 2000 години, датиран между 1-ви век пр.н.е. и 1-ви век сл.н.е., което го превръща в предмет с неизчислима стойност.

„Дори не съм сигурна как е възможно да се даде смислена парична стойност на нещо, което има толкова важна история, но от друга страна никога, никога не би могло да бъде продадено“, казва Линли Макалпейн от Музея на изкуствата в Сан Антонио. Тя допуска, че бюстът може да изобразява Секст Помпей - римски военачалник, който се сражава срещу Юлий Цезар.

По-нататъшни проучвания разкриват, че собствеността на бюста може да бъде проследена до реплика на римска вила в Германия, която показва оригинални артефакти наред с реплики.

Помпеанумът в баварския град Ашафенбург е построен през 1840 година и е бил сериозно повреден от бомбардировките на съюзниците по време на Втората световна война.

Как бюстът е стигнал от Ашафенбург до Остин не е ясно, но вероятно американски войник е отнесъл скулптурата в САЩ. Американските войски са разположени в Ашафенбург до края на Студената война. И тъй като, вероятно, това е военна плячка, Лора Йънг не може и да мисли да го продаде като антикварна вещ. Вместо това, тя заема бюста на Музея на изкуствата в Сан Антонио преди евентуалното му завръщане в Бавария. Но преговорите отнемат няколко години - и през това време Лора Йънг пази мраморната глава на римския военачалник в хола си.

„Той изглеждаше много хубаво и просто ни гледаше в продължение на три години“, споделя тя.

Бюстът в момента е изложен в Сан Антонио и ще бъде върнат в Помпеанума през май 2023 г., пише БГНЕС. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Ernestobeva 23:13, 02 юли 22

Интернет магазин по продаже газов: кислород, аргон,
закись азота в баллонах у компании 50баллон по производству газа.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама